Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Σαν Σήμερα (11-9-2001) Εγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 ο κόσμος «παγώνει»: μία σειρά συντονισμένων επιθέσεων κατά των ΗΠΑ με τέσσερις ταυτόχρονες σχεδόν αεροπειρατείες σε επιβατικά αεροσκάφη συγκλονίζουν την Αμερική. Δύο από τα αεροσκάφη προσκρούουν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, «καρδιά» της οικονομικής πρωτεύουσας του κόσμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Στις 8:45 το πρωί το πρώτο αεροσκάφος της εταιρείας AmericanAirlinesμε 92 επιβαίνοντες προσκρούει στο βόρειο Πύργο. Το κτίριο από τον 75ο όροφο και πάνω τυλίγεται στις φλόγες.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03, ένα δεύτερο αεροπλάνο της American Airlines με 64 επιβαίνοντες προσκρούει στο νότιο Πύργο, με την εικόνα να καταγράφεται «ζωντανά» από τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους που έχουν σπεύσει στην περιοχή για να καλύψουν- χωρίς καλά καλά να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι έχει συμβεί- την είδηση που έμελλε να αλλάξει την εικόνα του κόσμου όπως τον ξέραμε.

Το χρονικό της τραγωδίας συνεχίζεται: στις 9:43 άλλη μία πτήση της American Αirlines, με αφετηρία την Ουάσιγκτον, προορισμό το Λος Αντζελες και 64 επιβαίνοντες προσκρούει στο Πεντάγωνο. Μέσα σε δύο περίπου ώρες από την πρόσκρουση του πρώτου αεροπλάνου, οι Δίδυμοι Πύργοι θα καταρρεύσουν καταστρέφοντας και άλλα κτίρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ενα τέταρτο αεροσκάφος, της Unites Airlines αυτή τη φορά θα πέσει σε ακατοίκητη περιοχή στην Πενσυλβάνια.

Οι ΗΠΑ θυμίζουν χώρα που έχει δεχτεί πολεμική επίθεση. Η διεθνής κοινότητα έχει μουδιάσει και ο κόσμος παρακολουθεί στις οθόνες του ξανά και ξανά την πρόσκρουση του δεύτερου αεροπλάνου- εικόνα που θα χαραχτεί ανεξίτηλα. Οι νεκροί είναι περισσότεροι από 3.000.

Ο τότε αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος ενημερώθηκε για το τι είχε συμβεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νηπιαγωγείο στη Φλόριδα, θα κάνει λόγο για «εθνική τραγωδία» και «ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η «11η Σεπτεμβρίου», όπως έχουν πλέον καθιερωθεί να λέγονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκαν οι ΗΠΑ, αποτέλεσε το έναυσμα για την εφαρμογή του «Δόγματος Μπους», με τη «μηδενική ανοχή», κατά της τρομοκρατίας, τους «προληπτικούς πολέμους» και τις εισβολές στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003….

Πηγή: www.tovima.gr