Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Έκθεση Νεοελληνικής Τέχνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ η έκθεση «Νεοελληνική Τέχνη από τη Συλλογή Γιώργου Κητή», που περιλαμβάνει σπουδαία έργα μερικών από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Στην συλλογή του Γ. Κητή περιλαμβάνονται έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, από τον Νικόλαο Γύζη, το Δημήτρη Μυταρά και τον Γιάννη Γαϊτη, μέχρι τον Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Λουκά Βενετούλια. Δικαίως η έκθεση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πανόραμα της νεοελληνικής τέχνης, μια επιτομή της ιστορίας της ελληνικής ζωγραφικής και χαρακτικής.

Ο γαστρεντερολόγος Γιώργος Κητής, διευθυντής κλινικής του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου», έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από χίλια έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών.

Έργα με διαφορετική θεματική και διαφορετικό στυλ, αντανακλούν όλες τις τάσεις της τέχνης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι: Νικόλαος Γύζης, Γιάννης Γαϊτης, Γιώργος Γουναρόπουλος, Δημήτρης Μυταράς, Θανάσης Τσίγκος, Σπυρίδωνας Βικάτος, Σπύρος Βασιλείου, Εδουάρδος Σακαγιάν, μια ομάδα έργων του θεσσαλονικιού Δημήτρη Βιτσώρη, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Μάριος Πράσινος, Χρόνης Μπότσογλου, Γιώργος
Λαζόγκα κ.α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία ενός ικανού αριθμού έργων καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης, έργα των οποίων εκτίθενται στον 1ο όροφο του Τελλογλείου, που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια πληρέστατη επισκόπηση της καλλιτεχνικής ζωής στην πόλη.

Η έκθεση «Νεοελληνική Τέχνη από τη Συλλογή Γιώργου Κητή» θα διαρκέσει ως τις 3 Οκτωβρίου, και το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται: Τρίτη, Πέμπτη-Παρασκευή: 09.00 - 14.00, Δευτέρα, Τετάρτη: 09.00-14.00. και 17.00.-21.00, Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00.


Πηγή: www.ant1online.gr