Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

«Ναι» στο δημοψήφισμα είπε η Τουρκία

Σε ποσοστό 58%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, οι Τούρκοι πολίτες ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα που επικυρώνει τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων A&G, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα είναι της τάξης του 77,5%.

Στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, υπέρ της μεταρρύθμισης του Συντάγματος τάχθηκε το 54,85% του πληθυσμού της "δεύτερης" πρωτεύουσας της Τουρκίας, ενώ το 45,15 καταψήφισε τις μεταρρυθμίσεις.

Στην επαρχία Diyarbakir, στη νοτιοανατολική Τουρκία, το 93,91% του πληθυσμού της επαρχίας, ψήφισε "ναι" στο δημοψήφισμα, ενώ αντίθετα στην επαρχία της Σμύρνης υπέρ των αλλαγών τάχθηκε μόνο το 36,52%.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, "σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου κέρδισε η Δημοκρατία".

"Η Τουρκία μετά το Ραμαζάνι βγήκε ενισχυμένη και γιορτάζει τη Δημοκρατία" δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, και πρόσθεσε "το 'ναι' είναι αποτέλεσμα των δημοκρατικών φιλοδοξιών του έθνους μας".

Ένταση στη νοτιοανατολική Τουρκία

Εν τω μεταξύ, με μικροεπεισόδια ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα.

Συλλήψεις έγιναν σε νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Δεν ψήφισε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν μπόρεσε να ψηφίσει σήμερα στο δημοψήφισμα.

Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι προέκυψε ένα μπέρδεμα σχετικά με το που θα έπρεπε να ψηφίσει.

Σύμφωνα με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του οποίου ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγνοούσε τις αλλαγές που έγιναν από το Ανώτατο Εκλογοδικείο.

Συγκεκριμένα, οι κανονισμοί της ψηφοφορίας για τα μέλη του κοινοβουλίου, τα περιορίζει να ψηφίζουν στην περιοχή όπου εκλέγονται.


Πηγή: www.enet.gr