Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Θύελλα αντιδράσεων για δηλώσεις Χριστόφια στην Ουάσινγκτον


Έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία έχει προκαλέσει, η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια στην Ουάσιγκτον στη δεξαμενή σκέψης Brookings, ενώπιον διπλωματών, καθηγητών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, ότι στην πραγματικότητα οι «αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο». Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «ευτυχώς για τον ελληνικό λαό η εγκληματική πράξη της χούντας», εννοώντας το πραξικόπημα, «οδήγησε στην αποχώρηση της και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε». Προκλητικές, ανιστόρητες και απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της δημοκρατίας ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης. Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εξισώνουμε τη χούντα των Αθηνών με την κατοχή δύναμη της Τουρκίας. Η λογική της εξίσωσης και της ισοπέδωσης, υπέδειξε ο κ. Παπαδάκης, δεν θα κάμψει την αντίσταση του κυπριακού λαού, ώστε να βρεθεί μία λύση, η οποία δεν αποδεκτή. Αυτή η λογική, η οποία τείνει να καλλιεργήσει τη συλλογική ευθύνη, είπε ο κ. Παπαδάκης, δεν γίνεται αποδεκτή από το λαό μας.Πλήρως ανιστόρητες και άκρως επικίνδυνες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της δημοκρατίας ο πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργος Λιλλήκας. Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που προκαλεί με τέτοιου είδους δηλώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.    

Κίνημα Οικολόγων: Άστοχες δηλώσεις

Το Κίνημα Οικολόγων ''με ανησυχία παρακολουθεί την αλυσίδα των άτοπων και άστοχων δηλώσεων του Προέδρου Χριστόφια από τις ΗΠΑ". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του, ''με τις συνεχείς προκλητικές του δηλώσεις εκ του μακρόθεν, ανάβει φωτιές στο εσωτερικό μέτωπο και αποπροσανατολίζει την κυπριακή κοινή γνώμη''. Προσθέτει ότι ''οι τελευταίες του δηλώσεις περί διπλής εισβολής στην Κύπρο, και ο ίσος επιμοιρασμός ευθυνών σε Ελλάδα και Τουρκία, οδηγούν κατευθείαν σε αποενοχοποίηση της κατοχικής δύναμης αλλά και πυροδοτούν αχρείαστες συζητήσεις και εντάσεις στο εσωτερικό". "Μήπως ο Πρόεδρος με αυτές τις εμπρηστικές του δηλώσεις προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη συζήτηση για τις προτάσεις που καταθέτει στις απευθείας διαπραγματεύσεις και να αποφύγει την ανάληψη των ευθυνών του;'' διερωτάται το Κίνημα Οικολόγων.

ΕΥΡΩΚΟ: Ζητά τη δημόσια απολογία του Χριστόφια

Το ΕΥΡΩΚΟ, με ανακοίνωσή του,σημείωνει ότι ο κύριος Χριστόφιας υπερέβη αυτοβούλως τα εσκεμμένα. Όπως επισημαίνει, η προκλητική και εθνικά απαράδεκτη δήλωση του, ότι οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο, εξισώνει την Ελλάδα με τις κατοχικές ευθύνες της Τουρκία και δίνει το τέλειο άλλοθι στην Άγκυρα να συνεχίσει να δικαιολογεί πειστικά την παράνομη εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χριστόφια οφείλει να αρθεί στο ύψος του αξιώματος που υπηρετεί και να σταματήσει να ενισχύει την επιχειρηματολογία της Τουρκίας. Σήμερα αυτή που επιχαίρει από τις δηλώσεις Χριστόφια, είναι η Άγκυρα η οποία αθωώνεται από τα εγκλήματα της στην Κύπρο και δικαιώνεται στα μάτια της διεθνούς κοινότητας για την παράνομη εισβολή της στο νησί. Η δήλωση του Προέδρου αποτελεί ύβρη για τους εκατοντάδες Ελλαδίτες στρατιώτες που πολέμησαν γενναία και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι εναντίον των παράνομων Τούρκων εισβολέων. Ακόμα αποτελεί περιφρόνηση στη διαχρονική υποστήριξη που η Ελλάδα προσφέρει στον κυπριακό λαό. Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ υποδεικνύει ότι με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια την ερχόμενη Παρασκευή στην Κύπρο, επιβάλλεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας να ανασκευάσει τη δήλωση του, για να διαλυθούν οι όποιες σκιές δημιουργήθηκαν με τις χτεσινές του αναφορές. Ο κυπριακός ελληνισμός αισθάνεται σήμερα συγκλονισμό για το νέο πρωτόγνωρο ολίσθημα του Προέδρου Χριστόφια και αναμένει από τον ίδιο τη δημόσια απολογία του.

ΕΔΕΚ: «τραγικό το σφάλμα του Προέδρου»

Τραγικό σφάλμα, ιστορική αναλήθεια και παραχάραξη της πραγματικότητας που μόνο θλίψη προκαλούν, χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου  της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα. Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η ευθύνη δεν μπορεί να βαρύνει την Ελλάδα και μάλιστα με το χαρακτηρισμό της εισβολής όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας και να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την Κυπριακή τραγωδία». Πρόσθεσε ότι «η προδοσία της χούντας και της ΕΟΚΑ Β είναι ασφαλώς καταγεγραμμένη και αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 υπήρξε ωστόσο καθ’ ομολογία, συνωμοσία που σχεδιάστηκε από ξένα κέντρα με έδρα τις ΗΠΑ». Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «όσον αφορά τη βούληση για επίλυση του Κυπριακού από τους Αμπτουλάχ Γκιούλ και Ταγίπ Ερντογάν, το ζήτημα δεν είναι εάν η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού αλλά τι είδους λύση» από την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι «η Τουρκία θέλει λύση δύο κρατών με επικηδεμονία σε ολόκληρη την Κύπρο».  Σημείωσε ότι «η παραδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδοχής όρων του κατοχικού στρατού για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη μόνο αισθήματα απογοήτευσης αλλά και εθνικής ταπείνωσης μπορεί να προκαλεί». Λυπούμαστε ειλικρινά, είπε ο κ. Παπαδάκης, «γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας για μια ακόμη φορά προβαίνει σε δηλώσεις που παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια με συνέπεια η εικόνα του Κυπριακού να διαστρεβλώνεται διεθνώς και να δημιουργούνται λανθασμένες και παραπλανητικές εντυπώσεις».

Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «με τις δηλώσεις του ανατρέπει τη βάση των διεκδικήσεων της ε/κ πλευράς όταν για 36 χρόνια ορθά προβάλλουμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διεθνές βήμα να προσφέρει ένα τεράστιο άλλοθι στην Τουρκία». Ο κ. Παπαδάκης διερωτήθηκε κατά πόσον «έτσι διαπραγματεύεται με την τουρκική πλευρά» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διερωτήθηκε ακόμα «εάν είναι δυνατόν ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ο οποίος οφείλει να προβάλλει το Κυπριακό με τον πραγματικό του χαρακτήρα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής να προβάλλει αυτού του είδους τις απόψεις».

Ερωτηθείς σε σχέση με την αντίθεση που εκφράζει το ΚΣ ΕΔΕΚ για το περιουσιακό, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «οι προτάσεις της δικής μας πλευράς δυστυχώς αναιρούν την αρχή ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα στην περιουσία». Καταλήγοντας, ανέφερε, ότι «δυστυχώς έχουμε εντοπίσει πολλές από τις δικές μας προτάσεις οι οποίες ουσιαστικά αναιρούν την ομόφωνη τοποθέτηση την προηγούμενη του Εθνικού Συμβουλίου σε σχέση με το περιουσιακό».


Πηγή: www.sigmalive.com