Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες δημοσκοπήσεις


Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ, συσπείρωση γύρω από τα δύο μεγάλα κόμματα και επιλογή υποψηφίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές με κριτήριο τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε 8 και 9 Σεπτεμβρίου για Το Βήμα.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά με 7,8% και συγκεντρώνει 29,1% έναντι 21,3% της ΝΔ, 7,7% του ΚΚΕ, 4,55% του ΛΑΟΣ και 2,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν Δημοκρατική Αριστερά με 2,1% και Οικολόγοι Πράσινοι με 1,9%.


Οι ψηφοφόροι αρχίζουν και πάλι να συσπειρώνονται γύρω από τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία συγκεντρώνουν για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, ποσοστό άνω του 50%, αν και η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (28,7%).


Το 50,9% δηλώνει ότι θα πρέπει να σταματήσει η ΝΔ τη μάχη κατά του μνημονίου, ενώ το 39,1% εξακολουθεί να πιστεύει ότι η μάχη αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί.


Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός ήταν μια ρύθμιση των εσωκομματικών ισορροπιών (65,6%), ότι ο πρωθυπουργός επέδειξε τάσεις συμβιβασμού (51,3%) και ότι δεν σηματοδοτεί ισχυροποίηση της κυβέρνησης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης (53%).


Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το 71,7% επιλέγει υποψήφιο με κριτήριο τα προσωπικά χαρακτηριστικά του, ενώ το 19,5% με κριτήριο την αντίθεση του στο μνημόνιο.


Η δημοσκόπηση της Marc για το Εθνος της Κυριακής δείχνει ότι οι μάχες για τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.


Ειδικότερα, για τον δήμο της Αθήνας, στο ερώτημα ποιον υποψήφιο θα ψήφιζαν οι δημότες αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το 31% δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον σημερινό δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη και το 28,5% τον Γ. Καμίνη. Τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών ο κ. Κακλαμάνης αποσπά το 38,9% των ψήφων και ο κ. Καμίνης το 34,5%, με ένα 5,1% αναποφάσιστων και το 14,3% να υποστηρίζει ότι δεν θα ψηφίσει.


Για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, στον πρώτο γύρο των εκλογών ο Κ. Γκιουλέκας φαίνεται να συγκεντρώνει το 37,3% των ψήφων και ο Γ. Μπουτάρης το 34,5%. Στον δεύτερο γύρο ο Γ. Μπουτάρης φαίνεται να καταγράφει ένα ποσοστό της τάξης του 42,7% και ο Κώστας Γκιουλέκας να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής πίσω του με 42,1%.


Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον πρώτο γύρο το 41,4% των ψηφοφόρων θα επέλεγαν τον Π. Ψωμιάδη και το 17,4% τον Μ. Μπόλαρη. Στον δεύτερο γύρο ο κ. Μπόλαρης καταφέρνει να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά του συγκεντρώνοντας το 31,9% των ψήφων, αλλά παραμένει σχεδόν είκοσι μονάδες πίσω από τον κ. Ψωμιάδη.


Στο 81,4% ανέρχεται το ποσοστό των απαισιόδοξων, που θεωρούν ότι τα πράγματα πάνε αρκετά ή πολύ άσχημα, σύμφωνα με έρευνα της MRB για τη Real News. Επίσης, το 50,3% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τον ανασχηματισμό, ενώ θετικά τον κρίνει το 31,9%.


Στο γκάλοπ της ALCO για το Πρώτο Θέμα, 70% θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός δεν έφτιαξε την εικόνα του πρωθυπουργού.


Στην έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες για τον ανασχηματισμό εκτιμούν ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα», ενώ μόλις ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι η κυβέρνηση «θα γίνει καλύτερη».


Η γενική εντύπωση των πολιτών που καταγράφεται είναι, κατά πρώτο λόγο, αρνητική (36%), δευτερευόντως αδιάφορη (32%), και μόνο κατά 25% θετική. Πάντως, το 52% της κοινής γνώμης δηλώνει ότι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα «έπρεπε να γίνουν» έναντι του 27% που τις αποτιμά ως μη απαραίτητες.


Πηγή: www.nooz.gr