Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Δεκαπεντάχρονος έγινε δεκτός στο Κέμπριτζ, χωρίς να έχει φοιτήσει ποτέ σε σχολείο!


Σε ηλικία πεντέμισι ετών, το 2001, ο Αραν Φερνάντες έγινε το νεώτερο πρόσωπο στη Βρετανία που πέρασε τις εξετάσεις για το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τότε έλεγε πως, όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει οδηγός φορτηγού.

Σε ηλικία 15 ετών και 3 μηνών σήμερα, ο Αραν Φερνάντες (στη φωτογραφία) γράφτηκε στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, λέει πως θέλει να γίνει ερευνητής των Μαθηματικών και να βρει τη λύση στην υπόθεση του Ρίμαν, τη θεωρία της ακολουθίας των πρώτων αριθμών που παραμένει άλυτη εδώ και 150 χρόνια.


Ο Αραν Φερνάντες είναι ο νεώτερος φοιτητής που έχει δεχθεί εδώ και 237 χρόνια το Κέμπριτζ, το δεύτερο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου μετά το Χάρβαρντ, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο των «Τάιμς» του Λονδίνου. Καλύτερα από τον Αραν τα είχε καταφέρει μόνον ο Ουίλιαμ Πιτ ο Νεώτερος, που το 1773 έγινε φοιτητής του φημισμένου πανεπιστημίου σε ηλικία 14 ετών (και στα 24 του, το 1783, έγινε ο νεώτερος πρωθυπουργός της Βρετανίας).


Έτσι ο Αραν, η οικογένεια του οποίου είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής, όμως ο ίδιος έχει μεγαλώσει στη Βρετανία, θα ακολουθήσει τα βήματα των μεγάλων μαθηματικών που πέρασαν από το Κέμπριτζ, από τον Ισαάκ Νεύτωνα ώς τον Στίβεν Χόκινγκ.


Δεδομένης της ηλικίας του, ο νεαρός θα μένει αρχικά με τον πατέρα του σ΄ ένα νοικιασμένο διαμέρισμα. Λέει πως θα του λείψει η μητέρα του, η οποία θα παραμείνει στο σπίτι τους στο Σάρεϊ για να φροντίζει τις αδελφές του και θα τον βλέπει τα Σαββατοκύριακα. Θα πρέπει να συνηθίσει στην απουσία της, αυτό όμως δεν είναι το μόνο που θα κάνει τώρα για πρώτη φορά και θα πρέπει να συνηθίσει. Διότι στο Κέμπριτζ θα είναι επίσης η πρώτη φορά που θα βρεθεί με άλλους σε αίθουσα διδασκαλίας.


Ο Αραν δεν έχει φοιτήσει ποτέ σε σχολείο αφού μέχρι σήμερα σπούδαζε στο σπίτι με τους γονείς του και έδινε τις εξετάσεις ως κατ΄ οίκον διδαχθείς. «Είμαι ενθουσιασμένος που αρχίζω το πανεπιστήμιο και θα βελτιώσω τις γνώσεις μου στα μαθηματικά», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο Αραν μπαίνοντας στο Κέμπριτζ. «Η ηλικία για μένα δεν έχει σημασία, αυτό που μετράει είναι η ευκαιρία να αντιπαραβληθώ με τα τόσα λαμπρά μυαλά που σπουδάζουν εδώ».
Πηγή:www.tanea.gr