Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ασθενείς σε κίνδυνο


Την ώρα που οι προμηθευτές πήραν απόφαση για αναστολή παραδόσεων υγειονομικών υλικών, στα φαρμακεία όλης της χώρας παρατηρείται έλλειψη ακόμα και σε φάρμακα για καρδιοπαθείς. Τα προβλήματα στην τιμολόγηση των φαρμάκων επιδεινώνουν την κατάσταση...

Σοβαρές ελλείψεις στα φαρμακεία παρατηρούνται σε πάνω από 200 είδη φαρμάκων, μεταξύ των οποίων φάρμακα για την καρδιά.

Ήδη τα φαρμακεία κινούνται στην ελληνική αγορά με ό,τι απόθεμα στοκ έχουν, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα.

Μάλιστα, τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν συνεχώς εξαιτίας των προβλημάτων που παρατηρούνται στην τιμολόγηση των φαρμάκων σύμφωνα με τα όσα λένε και οι φαρμακοποιοί, ενώ καταγγέλλουν ότι επανεξάγονται φάρμακα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) δηλώνει πως η κατάσταση είναι προσωρινή και πως θα βελτιωθεί με την ισχύ του νέου δελτίου τιμών.

Παράλληλα, εκτός από τα φαρμακεία σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζουν και δημόσια νοσοκομεία της χώρας (Ευαγγελισμός, Αττικόν και Κρατικό Νίκαιας), καθώς κινδυνεύουν να ξεμείνουν από βασικά υγειονομικά υλικά όπως οι γάζες, με τους προμηθευτές να αναστέλλουν τις παραδόσεις τους, βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ασθενείς, που χρίζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών "εξαιτίας της παρατεινόμενης εκκρεμότητας με την εξόφλησή τους", καθώς όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας αθέτησαν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει τον περασμένο Ιούλιο.



Πηγή: www.news247.gr