Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Επαναστατική μέθοδος

Με χρήση τρισδιάστατης τομογραφίας ακτίνων Χ, ερευνητές κατάφεραν να απεικονίσουν το κάταγμα ενός οστού, που ήταν μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν αυτή η εξέταση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον από τα νοσοκομεία.

Γερμανοί και Ελβετοί επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά μια καινοτομική τεχνολογία τρισδιάστατης τομογραφίας ακτινών Χ που μπορεί να εντοπίσει μικροσκοπικές ρωγμές ή άλλες μεταβολές στα οστά μήκους μόλις 100 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου). Το επαναστατικό μηχάνημα δημιουργεί ακτίνες Χ από πολύ ισχυρές πηγές φωτός και παράλληλα χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους ηλεκτρονικών υπολογιστών για να δώσει νέα διάσταση στις δυνατότητες βιο-απεικόνισης.

Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, οι ερευνητές μπόρεσαν να απεικονίσουν με μεγάλη λεπτομέρεια το κάταγμα ενός οστού που ήταν μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα και να "χαρτογραφήσουν" ακόμα και τις κοιλότητες των κυττάρων μέσα σε αυτό. Το επίτευγμα, υπό τον Μάρτιν Ντίρολφ του Τμήματος Φυσικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, σε συνεργασία με ερευνητές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗ), παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC. Η δοκιμή του πρωτοτύπου έγινε στο ελβετικό σύγχροτρο (Swiss Light Source) κοντά στη Ζυρίχη.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να αυξήσουν την ισχύ των ακτινών Χ, χρησιμοποιώντας επιταχυντές σωματιδίων και σύγχροτρα για να ανεβάσουν την ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται. Αυτές οι τεχνικές όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους λόγω επιπτώσεων στην υγεία από την αυξημένη ακτινοβολία, όμως αξιοποιούνται σε έρευνες με διάφορα υλικά.

Η νέα γερμανο-ελβετική τεχνολογία δεν είναι ακόμα ώριμη για αξιοποίηση σε νοσοκομεία και δεν είναι βέβαιο ότι κάποτε κάτι τέτοιο θα συμβεί, όπως είπε ο ερευνητής Πιέρ Τιμπό του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου. Οι ερευνητές, κατ' αρχήν, στοχεύουν στη χρησιμοποίησή της για προ-κλινικές μελέτες, για παράδειγμα στην έρευνα των πρώτων σταδίων της οστεοπόρωσης, καθώς και στην αξιοποίησή της στη μελέτη των ανόργανων υλικών.


Πηγή: www.news247.gr