Μετά τη σημαντική και συστηματική ανταπόκριση του κοινού στην περσινή εκστρατεία ενημέρωσης ασθενών με λέμφωμα και των οικείων τους, το «ΑγκαλιάΖΩ» προχωρά φέτος άλλο ένα βήμα οργανώνοντας προγράμματα ολοκληρωμένης στήριξης ασθενών και του περιβάλλοντός τους μέσω ομάδων αλληλοβοήθειας και στήριξης, ανταποκρινόμενο έτσι σε μια πραγματική ανάγκη αλλά και μια βασική παράμετρο επιτυχούς συμβολής στην αντιμετώπιση του λεμφώματος.
Πολύ περισσότερο μάλιστα, που τελευταίες εξελίξεις στη θεραπευτική του λεμφώματος φέρνουν αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπισή του, ακόμη και στις πιο δύσκολες μορφές του, όπως το οζώδες μη-Hodgkin’sλέμφωμα, για τη θεραπεία του οποίου ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο.
Το πρόγραμμα στήριξης των ασθενών με λέμφωμα και των οικείων τους θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή δύο διαφορετικών ομάδων αλληλοβοήθειας και στήριξης: η πρώτη απευθύνεται αποκλειστικά σε ασθενείς και ασχολείται με τη διαχείριση των συναισθημάτων και των σκέψεών τους για τη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία του λεμφώματος και η δεύτερη απευθύνεται αποκλειστικά σε οικείους ασθενών, στηρίζοντάς τους ώστε να στηρίξουν και αυτοί με τη σειρά τους τον ασθενή και το υπόλοιπο περιβάλλον του.
Τις ομάδες σχεδιάζουν, συντονίζουν και αξιολογούν οι επαγγελματίες κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του «ΑγκαλιάΖΩ». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου μέσω της ιστοσελίδας www.onlymphoma.gr, συμπληρώνοντας την ειδική διαδικτυακή δήλωση συμμετοχής. Οι συναντήσεις των ομάδων θα ξεκινήσουν στα γραφεία του «ΑγκαλιάΖΩ» τον Οκτώβριο και είναι δωρεάν.
Η φετινή εκστρατεία του «ΑγκαλιάΖΩ» για το λέμφωμα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τη νόσο (15 Σεπτεμβρίου), με την ευγενική χορηγία της Roche (Hellas).
Η σημασία της ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών με λέμφωμα
Η σοβαρή – αλλά αντιμετωπίσιμη αν διαγνωσθεί έγκαιρα – νόσος του λεμφώματος προκαλεί συχνά έντονα συναισθήματα στους ασθενείς, όπως θυμό, ενοχές, ανασφάλεια και πολλές φορές αίσθημα παραίτησης. Η έκφραση αυτών των συναισθημάτων και η διαχείρισή τους βοηθά στην προσαρμογή του ασθενή στη νόσο, στη θεραπεία και στην καλύτερη ποιότητα της ζωής του. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του «ΑγκαλιάΖΩ», κυρία Σκούρτα, «οι ασθενείς με λέμφωμα, που πολύ συχνά είναι νεαρής - παραγωγικής ηλικίας, χρειάζονται στήριξη για να αποδεχθούν και να κατανοήσουν αυτό που τους συμβαίνει, έτσι ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους – ιδιαίτερα στην Ελλάδα που, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα, οι ασθενείς με λέμφωμα παρουσιάζουν έλλειμμα ενημέρωσης όσον αφορά στην ασθένεια, τη θεραπεία και την εξέλιξη της νόσου». Σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους, οι ασθενείς χρειάζονται υποστηρικτική σχέση από το περιβάλλον τους (συντρόφους, φίλους, συγγενείς), καλή επικοινωνία με τους ιατρούς που τους παρακολουθούν, και στήριξη από ειδικούς επαγγελματίες υγείας , αν και πολλές φορές διστάζουν να τη ζητήσουν ή αγνοούν την ύπαρξή της.
Η σημασία της ψυχοκοινωνικής στήριξης στο περιβάλλον του ασθενή
Ο ρόλος του περιβάλλοντος (συντρόφων, φίλων και συγγενών), τόσο σε πρακτικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο είναι αναμφισβήτητα σημαντικός για τον ασθενή. Συχνά όμως δυσκολεύονται και οι ίδιοι να διαχειριστούν και να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και τις σκέψεις τους με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν και να μην μπορούν να υποστηρίξουν τον άνθρωπό τους. Αυτήν τη συναισθηματική διαδικασία έρχονται να υποστηρίξουν οι ειδικοί επαγγελματίες μέσα από τις ομάδες που θα λειτουργήσουν στο «ΑγκαλιάΖΩ».
Αυτό που επίσης τονίζει η κυρία Σκούρτα, είναι ότι το περιβάλλον του ασθενούς δεν πρέπει να παραμελεί τις δικές του ανάγκες και την προσωπική του ζωή. Το να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του χωρίς ενοχή, δεν σημαίνει ότι παραμελεί τον ασθενή, αντίθετα η φροντίδα που παρέχεται θα βελτιωθεί αφού «πρέπει να έχεις για να μπορείς να δώσεις».
Πηγή: ygeia.tanea.gr