Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Μεταμεσονύκτιος ανασχηματισμός


Τι γράφουν οι εφημερίδες για τον ανασχηματισμό:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Μεγάλες αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης, κυρίως σε τομείς όπου ήταν εμφανές ότι χώλαινε, επέφερε, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον… μεταμεσονύχτιο ανασχηματισμό, ο οποίος καλλιέργησε προσδοκίες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο το πολυάριθμο του νέου υπουργικού συμβουλίου -12 μέλη περισσότερα- καθώς και οι επτά αναπληρωτές υπουργοί που ορίστηκαν, προκαλεί εκ των πραγμάτων κινδύνους σύγχυσης αρμοδιοτήτων και εκδήλωσης ενδοκυβερνητικών τριβών».


ΤΟ ΒΗΜΑ: «Δυναμική επανεκκίνηση της κυβέρνησής του, με πρώτο στόχο την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, επιδιώκει ο Πρωθυπουργός με το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε αργά χθες του βράδυ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου βασίζεται για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε μια ισχυρή πεντάδα υπουργών η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Ι. Ραγκούση, Μ. Χρυσοχοΐδη, Α. Λοβέρδο, Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Παμπούκη που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και θα διαχειριστεί τις ρήξεις που προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες».


ΤΑ ΝΕΑ : «Ο ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε- για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά- μετά τα μεσάνυχτα, περιελάμβανε εντυπωσιακές ανατροπές, σημαντικές ανακατατάξεις και μία μόνον αποχώρηση, αυτή της Κατερίνας Μπατζελή. Κυρίως όμως, σηματοδότησε την πρόθεση του Πρωθυπουργού να μηδενίσει το κοντέρ σε σχέση με τον χρόνο που πέρασε και ουσιαστικά να ξεκινήσει από την αρχή την προσπάθεια για να βρεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : «Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ανασχηματισμός γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες. Ύστερα από ένα οργιώδες παρασκήνιο από τ’ απόγευμα και μια πρωτοφανή εμπλοκή, ο Γ. Πεταλωτής εμφανίστηκε στις 1.30 τη νύχτα, τρακαρισμένος, και ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησης. Χρειάστηκαν τόσες ώρες και τόσο τηλεοπτικό αλαλούμ για να ανατρέψει ο πρωθυπουργός τη δική του συνταγή, με την οποία σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του πριν από έναν χρόνο! Τώρα αύξησε τα μέλη του πρώην ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου κατά 12. Αποφάσισε να σταματήσει τις τριβές μεταξύ υπουργών, με τη μετάθεση της κ. Κατσέλη στο υπουργείο Εργασίας».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ανακόλουθος με ό,τι επαγγελλόταν και διαφήμιζε ως εκσυγχρονιστική επιλογή προεκλογικά περί μικρού, ευέλικτου και ολιγομελούς σχήματος, αποδείχθηκε ο πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Στο μόνο ανασχηματισμό ‘που ξεκίνησε Δευτέρα και ανακοινώθηκε Τρίτη’ –όπως εύστοχα σημείωνε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χθες βράδυ- και ακολουθώντας πιστά τη συνταγή του πατέρα του ‘να μένουν όλοι ευχαριστημένοι’ αλλά και να τηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, ο Γ. Παπανδρέου πραγματικά πρωτοτύπησε».


ΕΘΝΟΣ: «Ισχυρό σχήμα με τρεις υπερυπουργούς, που αναλαμβάνουν την οικονομία, την ανάπτυξη και το κράτος, και άλλα τρία στελέχη σε ειδικές αποστολές, στην υγεία, τις ξένες επενδύσεις και το κόμμα, δημιούργησε ο Γ. Παπανδρέου με τον χθεσινό σαρωτικό ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός άλλαξε ρόλους και σύστημα, κάλεσε ενισχύσεις, επιστρατεύοντας έμπειρα στελέχη, και προσπάθησε να θωρακισθεί εν όψει της κρίσιμης μάχης που έχει μπροστά του».


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Σε νυχτερινό θρίλερ εξελίχθηκαν οι αλλαγές που υποχρεώθηκε να δρομολογήσει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να παρουσιάσει “ανανεωτικό προφίλ” στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου εν όψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου».


Πηγή: www.antinews.gr