Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Προϊστορικά κρανία με τρύπες από χειρουργικές επεμβάσεις!


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε προϊστορικό οικισμό στη Τουρκία τα λείψανα ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού που έφεραν καθαρά ίχνη τρυπανισμού, δηλαδή χειρουργικής επέμβασης στο κρανίο του.

Οι ανασκαφές στο Ικίζτεπε, στη περιοχή της Σαμψούντας στο Εύξεινο Πόντο, έφεραν στο φως οικισμό που κατοικήθηκε μεταξύ 3200 και 2100 π.Χ.


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίαζε το νεκροταφείο όπου βρέθηκαν, όπως αναφέρει το New Scientist, δεκατέσσερα κρανία με ίχνη τετράγωνης τομής. Όσοι υπέστησαν την επέμβαση πρέπει να έζησαν δύο με τρία χρόνια γιατί οι πληγές είχαν επουλωθεί και το κρανίο «έδεσε» και πάλι.


Ακόμη, βρέθηκαν εργαλεία από οψιδιανό, σκληρή και κοφτερή ηφαιστειογενή πέτρα, με τα οποία προφανώς έγιναν οι επεμβάσεις. Ο οψιδιανός μεταφέρθηκε από άλλη περιοχή, επειδή δεν απαντά κοντά στο σημείο του προϊστορικού οικισμού.


Οι επεμβάσεις τρυπανισμού δεν ήταν ασυνήθιστες στην αρχαιότητα (αλλά ούτε και τη νεότερη εποχή) για την αντιμετώπιση εσωτερικής αιμορραγίας, τραυμάτων ή καρκινωμάτων, αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.


Πριν από μερικά χρόνια, το 2003, βρέθηκε και στη Χίο κρανίο ανθρώπου που είχε υποστεί τρυπανισμό και επέζησε! (στη φωτογραφία)


Πηγή: www.tovima.gr