Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Με τη μέθοδο Raman

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, φορητές συσκευές εκπομπής ακτίνας λέιζερ, θα αντικαταστήσει την ραδιενεργό ακτινοβολία. Η νέα μέθοδος θα μπορεί να εντοπίσει τις πρώτες ενδείξεις για τον καρκίνο του μαστού, την οστεοπόρωση και την τερηδόνα και αναμένεται να καταργήσει πλήθος εξετάσεων.

Τέλος στην έκθεση στην ραδιενεργό ακτινοβολία Χ που απαιτούν ιατρικές εξετάσεις βάζει η νέα μέθοδος Raman που πρόκειται να εφαρμοστεί ευρέως σε δημόσια νοσοκομεία σε πέντε χρόνια από τώρα και θα αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς ακτινογράφους με φορητές συσκευές εκπομπής ακτίνας λέιζερ.

Η νέα μέθοδος μπορεί να εντοπίσει τις πρώτες ενδείξεις για τον καρκίνο του μαστού, της οστεοπόρωσης και της τερηδόνας και παράλληλα, να καταργήσει πλήθος εξετάσεων. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η Φασματοσκοπία Raman θα επιτρέψει τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών συντομότερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο οικονομικά.

Ήδη η μέθοδος εφαρμόζεται επιτυχώς από τις χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες, ενώ ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις ΗΠΑ εφαρμόζουν τη μέθοδο Raman στη μελέτη των οστών. Η διάγνωση γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά και χωρίς τη μεσολάβηση ακτινογραφίας ή κάποιας άλλης μεθόδου.

Χρήση της νέα μεθόδου κάνουν Βρετανοί ερευνητές στο Gloucestershire Royal Hospital για τη διάγνωση καρκίνου του μαστού. 

«Με την κλασική ακτινογραφία μπορεί να εντοπιστούν ανησυχητικές ενδείξεις, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρειαστεί να προβούν σε συμπληρωματικές εξετάσεις βιοψίας για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για καλοήθεις ή κακοήθεις όζους, καθώς στο 90% των περιπτώσεων πρόκειται για καλοήθειες», υποστηρίζουν επιστήμονες.


Πηγή: news247.gr