Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τα αμερικανικά πειράματα σε ανθρώπους στη Γουατεμάλα

Για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Άλβαρο Κολόμ, αναφερόμενος στα πειράματα που διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1940 σε βάρος κρατούμενων και ψυχασθενών, τους οποίους μόλυναν σκόπιμα με σύφιλη και βλεννόρροια για να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα της πενικιλίνης.

«Αυτό που έγινε εκείνη την εποχή είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να καταθέσει προσφυγή» δήλωε ο Κολόμ που ενημερώθηκε για το θέμα από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Οι Αμερικανοί γιατροί επέλεξαν για πειραματόζωα άτομα που δεν μπορούσαν να φέρουν αντίρρηση, όπως ψυχασθενείς, και δεν τους ενημέρωσαν ποτέ, ούτε για το αντικείμενο της έρευνας ούτε για το τι επρόκειτο να τους συμβεί. Μάλιστα, τους ενθάρρυναν να μεταδώσουν τις ασθένειες και δεν χορήγησαν θεραπεία σε όσους κόλλησαν σύφιλη.

Υπολογίζεται ότι στην «έρευνα» αυτή συμμετείχαν 1.500 άτομα. Τουλάχιστον ένας από τους ασθενείς πέθανε κατά τη διάρκεια των πειραμάτων αλλά δεν έχει εξακριβωθεί εάν ο θάνατός του συνδέεται άμεσα με την ασθένεια που του είχαν μεταδώσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τον ομόλογό του της Γουατεμάλας. Στη συνομιλία που είχε με τον Κολόμ ο Ομπάμα εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το πείραμα ερευνητών από τις ΗΠΑ στη Γουατεμάλα την περίοδο από το 1946 ως το 1948 και ζήτησε συγγνώμη από «όλους όσοι επλήγησαν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι όλες οι ιατρικές έρευνες που διεξάγονται σήμερα τηρούν τα αμερικανικά και διεθνή νομικά και ηθικά πρότυπα.

«Είναι σοκαριστικό, είναι τραγικό, είναι αξιόμεμπτο» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς στους δημοσιογράφους, μερικές ώρες μετά από παρόμοιες δηλώσεις που έκαναν η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, η υπουργός Υγείας Καθλίν Σεμπέλιους και άλλοι αξιωματούχοι.

Η έρευνα, που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, ήρθε στο φως πάνω από 64 χρόνια μετά την διεξαγωγή της, όταν η καθηγήτρια Σούζαν Ρέβερμπι βρήκε αρχειοθετημένα έγγραφα που περιέγραφαν τα πειράματα που διηύθυνε ο αμφιλεγόμενος γιατρός Τζον Κάτλερ. Ο Κάτλερ χρησιμοποίησε ως πειραματόζωα 1.500 πολίτες της Γουατεμάλας, κατ' αρχάς ιερόδουλες και κατόπιν άνδρες, ανάμεσά τους στρατιώτες, φυλακισμένους και ψυχικά ασθενείς, στους οποίους μετέδωσε σκόπιμα σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως σύφιλη και βλεννόρροια, για να διαπιστώσει κατά πόσον η πενικιλίνη, μια τότε σχετικά νέα φαρμακευτική ουσία, είχε θεραπευτική αξία σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν τους ενημέρωνε και τους παραπλανούσε σκόπιμα για το τι τους συνέβαινε. Αξιωματούχοι στη Γουατεμάλα φέρονται να γνώριζαν για τα πειράματα.

Η Φράνσις Κόλινς, διευθύντρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, του κρατικού οργανισμού που είχε χρηματοδοτήσει εκείνη την έρευνα, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «αποκρουστικό παράδειγμα ενός σκοτεινού κεφαλαίου στην ιστορία της ιατρικής». Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες αποκάλεσε τα πειράματα μια "από τις σκοτεινότερες στιγμές" στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Κάτλερ είναι επίσης αναμεμιγμένος σε άλλη μια διαβόητη τέτοια έρευνα, το Πείραμα του Τάσκεγκι, κατά το οποίο εκατοντάδες αφροαμερικανοί με σύφιλη στο τελικό στάδιο αφέθηκαν χωρίς φάρμακα για 40 χρόνια, από το 1932 ως το 1972.


Πηγή: tvxs.gr