ΛΟΝΔΙΝΟ Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται μόλις δέκα χρόνια μακριά από την ανάπτυξη της πρώτης γενετικής θεραπείας σε χάπι για τον καρκίνο καθώς ανακάλυψαν τη γενετική «αχίλλειο πτέρνα» της νόσου.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί από το University College του Λονδίνου εντόπισαν μια μετάλλαξη σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα η οποία δείχνει ότι αυτά δεν είναι σε θέση να επιδιορθώσουν τα γενετικά σφάλματα που τους προκαλούνται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα γνώση μπορεί να χρησιμεύσει μελλοντικά στην ανάπτυξη θεραπειών σε μορφή χαπιού ή και ενέσεων που θα επιτίθενται στο καρκινικό DΝΑ βάζοντας ένα τέλος στην ανάγκη χημειοθεραπείας.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Γκούλαμ Μούφτι, η καινούργια ανακάλυψη οφείλει τη «γέννησή» της στην αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος, η οποία έχει επιτρέψει τα τελευταία 10 χρόνια στους ειδικούς να μελετούν ενδελεχώς το DΝΑ τόσο των υγιών όσο και των καρκινικών κυττάρων. «Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος και έτσι είμαι σίγουρος ότι σε ικανό διάστημα,πιθανότατα μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα είμαστε σε θέση να βρίσκουμε την κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή, που θα στοχεύει αποκλειστικά τη δική του νόσο».
Ενα φάρμακο που βασίζεται σε αυτή τη φιλοσοφία βρίσκεται μάλιστα ήδη σε φάση κλινικών δοκιμών στο Ερευνητικό Κέντρο για τα Επιτεύγματα στον Καρκίνο του Μαστού στο Λονδίνο. Το φάρμακο αυτό εκμεταλλεύεται την ανικανότητα των καρκινικών κυττάρων να επιδιορθώνουν τις κατεστραμμένες γενετικές δομές τους. Ο επικεφαλής των δοκιμών καθηγητής Αλαν Ασγουορθ τόνισε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το φάρμακο δεν εμφανίζει παρενέργειες. Οταν χορηγείται σε χαμηλή δόση, αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα τα οποία είναι αρκετά δυνατά για να επιβιώσουν, αλλά την ίδια στιγμή εξολοθρεύει τα καρκινικά που δεν είναι σε θέση να επιδιορθώσουν τις γενετικές βλάβες τους.
Πηγή: www.tovima.gr