Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Υπεραιωνόβια Ελληνίδα η μακροβιότερη γυναίκα του Μαϊάμι

Μπορεί η Μαίρη Δημάκη να έχει συμπληρώσει τα 107 της χρόνια, ωστόσο τα… έχει τετρακόσια.

Η μακροβιότερη γυναίκα στο Μαϊάμι υποστηρίζει ότι αυτό που την κρατά υγιή είναι η σχέση της με την Εκκλησία, ενώ αν τη ρωτήσεις τι ηλικία έχει, θα σου πει 39, καθώς όπως λέει δίνει πάντα την ίδια απάντηση. 

 Η 107χρονη ήρθε στον κόσμο στις 9 Σεπτέμβρη του 1903 στην ελληνική κοινότητα της Μπούρσα, στην Τουρκία. Από εκεί το 1920, σε ηλικία 17 ετών, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη. Μόλις ενηλικιώθηκε, ωστόσο, αποφάσισε σε ποιο μέρος ήθελε να ζήσει και έτσι μετακόμισε στο Μαϊάμι. Η ομογενής είχε ανέκαθεν καλή σχέση με τα θεία, αφού οι γονείς της την είχαν βαφτίσει στον Ιορδάνη ποταμό. 

Μέχρι και σήμερα, όπως λέει, προσεύχεται καθημερινά και αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας της. Ωστόσο τη βοηθά πολύ, όπως λέει, και ο υγιεινός τρόπος ζωής. Δεν πίνει, δεν καπνίζει και προτιμά πάντα την ελληνική διατροφή! Μαγειρεύει μάλιστα μόνη της, αν και κάποιες φορές τής αρέσει να παραγγέλνει φαγητό και από ένα ελληνικό εστιατόριο που βρίσκεται στη γειτονιά της.

Στον ελεύθερο της χρόνο μιλάει με τους φίλους της στο τηλέφωνο, ενώ επισκέπτεται συχνά τον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Coral Way. Η ίδια υποστηρίζει ότι θέλει να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της, αλλά κάποιες φορές τη βοηθά και ο «νεαρός» ανιψιός της Γκας Ευθυμίου, ηλικίας 83 ετών!


Πηγή: toblogtonkirion.gr