Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ανδρική υπογονιμότητα: επιστήμονες ανακάλυψαν «ύποπτο» γονίδιο


Επιστήμονες ανακάλυψαν ελαττωματικό γονίδιο που θα μπορούσε να ευθύνεται για αρκετές ανεξιχνίαστες περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι γιατροί αδυνατούν να εντοπίσουν της αιτίες πίσω από την ανδρική υπογονιμότητα, παρότι είναι αφορά τα μισά από τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι περιπτώσεις υπογονιμότητας είναι περισσότερο συνηθισμένες σε ορισμένες οικογένειες, πράγμα που υποδηλώνει μια γενετική ρίζαπίσω από το πρόβλημα. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν «απομονώσει» ελάχιστες από τις γονιδιακές μεταλλάξεις που ενδέχεται να ευθύνονται για την υπογονιμότητα.

Μεταλλαγμένες μορφές του γονιδίου NR5A1 βρέθηκαν σε ένα μικρό ποσοστό μη γόνιμων ανδρών σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό American Journal of Human Genetics.

Στην έρευνα συμμετείχαν 315 καθόλα υγιείς άνδρες με αδυναμία παραγωγής σπέρματος.

Επιστήμονες από το Institute of Child Health του Λονδίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, που υπογράφουν την έρευνα, καταλήγουν πως περίπου 4% των ανδρών με ανεξήγητη ανικανότητα να παράξουν σπέρμα ίσως αντιμετωπίζουν μεταλλάξεις στο γονίδιο NR5A1.

Παρότι πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ανοίγει ο δρόμος για μια νέα προσέγγιση του θέματος με τη βοήθεια της γενετικής.


Πηγή: www.i-live.gr