Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό το Νόμπελ Ειρήνης


Στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2010 «για τον μακροχρόνιο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».
Ο Λιου Σιαομπό φυλακίστηκε για 11 χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές.
Το βραβείο αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση του Πεκίνου. Η πενταμελής νορβηγική επιτροπή είπε ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.
Ο Σιαομπό, 54 ετών, ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», ενός μανιφέστου που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60.
Η «Χάρτα 08» ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα». Οι υπογράφοντες την αίτηση εκτιμούσαν ότι η διεθνής πίεση θα επιτρέψει ένα πολιτικό άνοιγμα στην Κίνα.
«Η κινεζική οικονομία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, όμως η διαφθορά, η αδικία, η κοινωνική αναταραχή και οι δημόσιες διαμαρτυρίες προχωρούν με γρήγορο βήμα», ανέφερε η αίτηση.

Πηγή: www.theinsider.gr