Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Φθόριο: φίλος ή εχθρός;

Οι περισσότεροι Οδοντίατροι είναι υπέρμαχοι της φθορίωσης του νερού (εμπλουτισμός του με φθόριο) ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των ερευνητών που είναι σκεπτικοί ως προς την ορθότητα χρήσης  του.

  Η ευεργετική δράση του φθορίου ανακαλύφθηκε τυχαία στον 20 αιώνα όταν βρέθηκε ότι παιδιά που ζούσαν σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση φθορίου έπασχαν απο λιγότερες τερηδόνες. Από τότε το φθόριο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο στις Οδοντόκρεμες ενώ σε πολλές πόλεις έγινε φθορίωση του νερού με στόχο την προστασία της στοματικής υγείας των πολιτών. 

  
  Κανείς βέβαια σήμερα δεν αρνείται την ευεργετική δράση του φθορίου ωστόσο ορισμένοι ερευνητές, τοσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι μπορεί να βλάπτει περισσότερο από ότι ωφελεί. Ισχυρίζονται ότι η κατάποση του δε βελτιώνει ουσιαστικά τη στοματική υγεία. Μπορεί ασφαλώς να χρησιμοποιηθεί τοπικά αλλά δεν έχει κανένα νόημα η κατάποση του για τη θωράκιση της υγείας των δοντιών. Μερικές μάλιστα έρευνες συνδέουν την ύπαρξη του φθορίου με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρκινογένεση. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για τοξική ουσία.  Στις περιοχές με φθοριωμένο νερό έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού περιστατικών καρκίνου των όρχεων και επίσης υπάρχουν υπόνοιες για την  δημιουργία οστεοσαρκώματος.




Πηγή: www.dontia.gr