Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Ζιρκονία: η Απόλυτη Επιλογή στην Αισθητική Οδοντιατρική.

Στο χώρο τηςαισθητικής οδοντιατρικής και των κεραμικών υλικών η λέξη ‘’ζιρκονία’’ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλής.
Ένας μεγάλος αριθμός αποκαταστάσεων με αυτό το υλικό σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην χώρα μας, το έχουν καταξιώσει, όχι μόνο ως βιοσυμβατό υλικό αλλά και ως ιδιαίτερα ανθεκτικό, άριστης αισθητικής.

Τι είναι η ζιρκονία:
Η ζιρκονία είναι το οξείδιο του ζιρκονίου (ζιρκόνιο), είναι ένα υλικό της φύσης με μεγάλη αξία καθώς αντικατέστησε το διαμάντι λόγω της αισθητικής ομορφιάς του και της σκληρότητάς του, χωρίς βέβαια να την φτάνει.
Χρησιμοποιήθηκε ως υλικό αρχικά στην ορθοπεδική το 1969 με επιτυχία για την κατασκευή τεχνιτών αρθρικών κεφαλών στην κατ΄ισχίο διάρθρωση και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί καμία αποτυχία.
Στην οδοντιατρική χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Αποτελεί εξέλιξη των ολοκεραμικών συστημάτων ‘’θήκες πορσελάνης’’ χωρίς μέταλλο. Άρχισε να χρησιμοποιείται στην αισθητική οδοντιατρική μετά την απαίτηση ασθενών μας για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»δηλαδή εργασίες χωρίς μεταλλικό σκελετό, αφού ο τελευταίος, είναι υπεύθυνος για οξείδωση,τοξικότητα και αισθητικά προβλήματα (μαύρα όρια κάτω από τις στεφάνες στα ούλα). Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο παρουσιάζει την μεγαλύτερη αντοχή οδοντιατρικού υλικού που διαθέτουμε σήμερα και μπορούμε με αυτό να κατασκευάσουμε από μεμονωμένες στεφάνες «θήκες», έως και γέφυρες ολόκληρης της στοματικής κοιλότητας. Τα τελευταία χρόνια μπαίνει με αξιώσεις και στο χώρο των εμφυτευμάτων, αφού το αισθητικό της πλεονέκτημα και η ανθεκτικότητα της (πλέον του τιτανίου) τη καθιστούν ιδανικό υλικό.
Η ζιρκονία δημιουργεί αλλεργίες;
Τα κεραμικά συστήματα και η ζιρκονία είναι βιοσυμβατά.Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργούν αλλεργίες όπως τα μέταλλα στις μεταλλοπορσελάνες.
Πώς κατασκευάζεται μια στεφάνη ή μια γέφυρα ζιρκονίας;

Για την κατασκευή της απαιτείται, από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο, ένα ειδικό μηχάνημα το CAD/CAM το οποίο δουλεύει με υπολογιστή. 
Μετά την παρασκευή «τροχισμό»του δοντιού και τα αποτυπώματα από τον οδοντίατρο, ο κεραμίστας οδοντοτεχνίτης με το σύστημα CAD ανιχνεύει, «σκανάρει» το αποτύπωμα και όλες οι λεπτομέρειες του τροχισμού που έχουν γίνει από τον οδοντίατρο μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή. 
Πάνω στον υπολογιστή σχεδιάζεται η στεφάνη και δίνεται εντολή μέσω του ρομποτικού συστήματος CAM να την δημιουργήσει.Πρακτικά σημαίνει, ότι όλη η εργασία γίνεται μέσω ενός δικτύου υπολογιστών, χωρίς να την αγγίζει ανθρώπινο χέρι.
Σαν αποτέλεσμα έχουμε προσθέσεις με τέλεια εφαρμογή, υπερβολικά μεγάλη αντοχή και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.


Πηγή: odontiatros-desyllas.blogspot.com