Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Νέα δόντια θα βγάζουν και οι ενήλικες

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή Θύμιο Μητσιάδη, ανακοίνωσε ότι απομόνωσε ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της αδαμαντίνης των δοντιών.Το γονίδιο-μεταγραφικός παράγων (ρυθμίζει τη λειτουργία και άλλων γονιδίων), που ονομάζεται Tbx1 και ανακαλύφθηκε μέσα από πειράματα σε ποντίκια, σχετίζεται επίσης με άλλες δυσλειτουργίες που αποτελούν συμπτώματα του λεγόμενου «συνδρόμου ΝτιΤζορτζ» στους ανθρώπους. Όσοι πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, μεταξύ άλλων, εμφανίζουν δόντια με προβλήματα στην αδαμαντίνη.


Η ομάδα του Δρ Μητσιάδη έδειξε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην τροποποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου και στα ελαττώματα της αδαμαντίνης. Η επιστημονική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Development Biology, αποτελεί σημαντική συνεισφορά για την κατανόηση της παραγωγής της αδαμαντίνης, του σκληρότερου οργανικού ιστού στη φύση.


Πρόσφατα μια άλλη επιστημονική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον των ΗΠΑ, όπου συμμετέχει μια άλλη Ελληνίδα ερευνήτρια, η καθηγήτρια Χρύσα Κιούση, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε πως υπάρχει σχέση ανάμεσα σε ένα άλλο γονίδιο (το Ctip2) και την παραγωγή αδαμαντίνης. Το γονίδιο αυτό επίσης συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και την παραγωγή δέρματος και νεύρων. Η επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει τους ενήλικες να βγάζουν νέα δόντια, όταν τα δικά τους χαλάνε.


Όμως, σύμφωνα με τον Δρ Μητσιάδη, η ελβετική μελέτη υπερτερεί της αμερικανικής, γιατί μπορεί να δείξει καλύτερα τη σύνδεση του συγκεκριμένου γονιδίου (Tbx1) με την έλλειψη αδαμαντίνης στα δόντια και κατάφερε, χρησιμοποιώντας τεχνικές καλλιέργειας, να αναπτύξει πλήρως ανεπτυγμένα δόντια.


Ο Δρ Μητσιάδης δήλωσε αισιόδοξος ότι η κατανόηση του γενετικού κώδικα που ελέγχει την ανάπτυξη των δοντιών, θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η μεγάλη πρόκληση είναι η μελλοντική χρήση οδοντικών βλαστικών κυττάρων για την ανάπτυξη νέας αδαμαντίνης.


Μια άλλη σχετική εξέλιξη είναι η ανακάλυψη από ερευνητές του Κέντρου Στοματικής Βιολογίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, υπό τον γενετιστή Δρ Ρούλανγκ Τζιάνγκ, ενός γονιδίου (Osr2), που καθορίζει αν ένα ζώο θα έχει μια μόνο σειρά δοντιών (όπως ο άνθρωπος) ή περισσότερες (όπως ο καρχαρίας).


Πηγή : Web Only