Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

«Μπλόκο» στα ταμεία του Ιπποκρατείου

«Μπλόκο» στα ταμεία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στήνουν σήμερα το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να επιβάλει στους ασθενείς την καταβολή 3 ευρώ για τις υπηρεσίες υγείας σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δωρεάν Πρόσβασης των Πολιτών στις Υπηρεσίες Υγείας (22-28 Νοεμβρίου) που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, οι γιατροί της Θεσσαλονίκης ζητούν από τους πολίτες να μην καταβάλλουν το συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο και προγραμματίζουν νέο «μπλόκο» εντός της εβδομάδας στα ταμεία του ΑΧΕΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το παράδειγμα γιατρού σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο οποίος εξέτασε δωρεάν δύο παιδιά με οικονομικά προβλήματα και στη συνέχεια υποχρεώθηκε από το διοικητή του νοσοκομείου να καταβάλει από την τσέπη του τα 6 ευρώ που αντιστοιχούσαν στους δύο ασθενείς.

«Σε αυτήν την οικονομική συγκυρία θα περίμενε κανείς ότι το κράτος θα προσπαθούσε να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης στους άνεργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Αντ' αυτού, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν από τις τσέπες τους τη δημόσια δωρεάν υγεία, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι. Ως νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε αντίθετοι σε αυτήν τη βαρβαρότητα και την προσπάθεια αποδόμησης του κράτους πρόνοιας», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης.

30% πάνω η προσέλευση

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας, με τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή να απειλούν τις ζωές των ασθενών.

Για περικοπές, ακόμη και σε σημαντικά υλικά που μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά θνησιμότητας κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, έκανε λόγο η γραμματέας της ένωσης, Δάφνη Κατσίμπα. «Ορισμένοι γιατροί αναγκάζονται να ζητούν από τους ασθενείς να πληρώσουν από τις τσέπες τους αυτά τα υλικά», επισήμανε η ίδια.


Πηγή: www.agelioforos.gr