Στον...οδοντίατρο θα παραπέμπουν οι καρδιολόγοι τους ασθενείς με υπέρταση καθώς n φλεγμονή που προκαλεί n περιοδοντίτιδα αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης υπέρτασης.
«Η υγιεινή του στόματος ήταν γνωστό ότι επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργίας της καρδιάς, όμως δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πως επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό και την πίεση. Η περιοδοντίτιδα μας κάνει πιο εύκολα υπερτασικούς και στους υπερτασικούς επιδεινώνει την κατάσταση» ανέφερε σε ειδική εκδήλωση ο επίκουρος καθηγητής της A' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο κίνδυνος για εμφάνιση νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται σε όσους πάσχουν από σοβαρή περιοδοντική νόσο. Αναλυτικά τα επιστημονικά δεδομένα ανακοινώθηκαν στο 14ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Στην ίδια επιστημονική συνάντηση αναλύθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης ACCORD, σύμφωνα με την οποία οι διαβητικοί, n ομάδα ασθενών που αντιμετωπίζει τις σοβαρότερες επιπλοκές, θα πρέπει να έχουν παρόμοιο στόχο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης όπως οι μη διαβητικοί, δηλαδή κάτω από 14 και 9 και όχι το 18 και 8 mmHg που ισχύει μέχρι τώρα, καθώς n αύξησή της είναι επικίνδυνη για τα υπόλοιπα ζωτικά τους όργανα.
Φαύλος κύκλος
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που παρουσιάστηκεστο συμπόσιο είναι n επίδραση της οικονομικής κρίσης στην καρδιαγγειακή νόσο. Δύο παράγοντες, το στρες και n οικονομική δυσχέρεια, προκαλούν και επιδεινώνουν τα καρδιολογικά προβλήματα, καθώς n κακή ποιότητα της διατροφής και οι επιπτώσεις από το έντονο στρες έχουν προστεθεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων.
Στην επιστημονική συνάντηση αναφέρθηκε στις σημαντικότερες εξελίξεις για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου ο επίκουρος καθηγητής της A' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, καθώς ανησυχητικά είναι τα στοιχεία στην πρωτογενή πρόληψη.
«Δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των αιφνίδιων θανάτων στη χώρα μας και υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 25% των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου οι ασθενείς πεθαίνουν αιφνιδίως προτού φθάσουν στο νοσοκομείο, εντός 30 λεπτών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων». Οι ειδικοί διευκρίνισαν πως το κάπνισμα και n χοληστερίνη είναι σήμερα οι δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους 50άρηδες στον θάνατο.