Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η τελευταία οδοντιατρική τεχνολογία στο ...μουσείο!


Ποιος είπε ότι τα μουσεία είναι μόνο για το παρελθόν; Το αμερικανικό Εθνικό Μουσείο Οδοντιατρικής εγκαινίασε έκθεση αυτή την εβδομάδα όπου παρουσιάζεται στο γενικό κοινό το οδοντιατρείο του μέλλοντος. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως εκτίθεται στα εξειδικευμένα οδοντιατρικά συνέδρια, τώρα προσβάσιμη και στους ασθενείς.
Η νέα έκθεση του πρωτοποριακού μουσείου φιλοξενεί ορισμένα από τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα της οδοντιατρικής – από ψηφιακές ακτινογραφίες που εκθέτουν τους ασθενείς σε λιγότερη ακτινοβολία, μέχρι υπολογιστές που λειτουργούν με τα πόδια και βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και μειώνουν το χρόνο παραμονής των ασθενών στο οδοντιατρείο.
«Το οδοντιατρείο του αύριο ...σήμερα, είναι μια έκθεση που μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στη στοματική θεραπεία. Δείχνουμε σε τι σημείο έχουν φτάσει οι προηγμένες τεχνικές της σύγχρονης οδοντιατρικής αλλά και τα πλεονεκτήματα που θα έχει από αυτές το κοινό», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Μουσείου Οδοντιατρικής, Jonathan Landers.
Οι επισκέπτες του μουσείου, το οποίο εδρεύει στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μπορούν από μόνοι τους να δουν τα στάδια προόδου της οδοντιατρικής μέσα στο χρόνο. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν ορισμένα από τα χειροποίητα σιδερένια εργαλεία των πρώτων Αμερικανών οδοντιάτρων, αλλά και το ιατρείο του G. V. Black που έδρασε στο 19ο αιώνα και θεωρείται ο «πατέρας» της οδοντιατρικής στη χώρα του.
Για τους μακρινούς επισκέπτες, το μουσείο διαθέτει μια δυναμική ιστοσελίδα (www.dentalmuseum.org/) στην οποία περιέχονται πολλές εκθέσεις που ενθαρρύνουν συνήθειες καλής στοματικής υγείας και παρέχουν πληροφορίες για την ιστορία της οδοντιατρικής. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «σκοπός του μουσείου είναι «να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν υγιεινές επιλογές σχετικά με τη στοματική τους υγεία, δημιουργώντας και παρέχοντας ευκαιρίες μάθησης που προβάλλουν την παράδοση και το μέλλον της οδοντιατρικής, τα κατορθώματα των οδοντιάτρων και τη σημασία της στοματικής υγείας σε μια υγιεινή ζωή».





Πηγή: www.dental-tribune.com