Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Συσκευή υπερήχων αναγεννά σπασμένα δόντια

Όμορφο και πλήρες χαμόγελο υπόσχεται μια πρωτοποριακή συσκευή υπερήχων που φοριέται στο στόμα σαν σιδεράκια και βοηθά στην αναγέννηση σπασμένων δοντιών.


Ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι υπερήχοι προάγουν την σύνθεση νέου ιστού παραμένει αδιευκρίνιστος, ωστόσο οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα κύματα πίεσης που φτάνουν στο δόντι μιμούνται την επίδραση της σωματικής άσκησης στα οστά και προκαλούν οστεογέννεση.
 


Υπέρηχοι, εξάλλου, χρησιμοποιούνται συχνά στην αποκατάσταση καταγμάτων, αναφέρει το περιοδικό New Scientist.


Ο Δρ Ταρέκ Ελ-Μπιαλί του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά αρχικά πειραματίστηκε σε κουνέλια χρησιμοποιώντας μια σχετικά ογκώδη συσκευή υπερήχων χαμηλής έντασης. Πράγματι, νέα δόντια ξαναφύτρωσαν σε διάστημα μερικών εβδομάδων, εφόσον είχε διατηρηθεί έστω και ένα μικρό τμήμα της ρίζας του σπασμένου δοντιού.


Μετά την επιτυχία της δοκιμής, οι συνεργάτες του Ελ-Μπιαλί, οι Ζι Τσεν και Γινγκ Τσούι, ανέπτυξαν έναν μικρότερο πομπό υπερήχων που ταιριάζει στο ανθρώπινο στόμα και λειτουργεί με μπαταρίες. Ένας πιεζοηλεκτρικός κρύσταλλος παράγει υπερήχους καθώς ταλαντώνεται σε συχνότητα άνω των 20KHz όταν δεχθεί εναλλασσόμενο ρεύμα.


Τα «σιδεράκια αναγέννησης» θα πρέπει πάντως να φοριούνται για διάστημα αρκετών μηνών προκειμένου να αναγεννηθεί ικανοποιητικά το δόντι.






Πηγή: www.dontia-blog.gr