Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κατάργηση του ασύλου και της ΕΦΕΕ ζητά η ΔΑΠ

Παρουσία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ κατέθεσε τη Δευτέρα (21/02) τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.


Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν οι νέοι της ΝΔ είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ριζική αλλαγή του άρθρου 16, έτσι ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων κάτω από αυστηρό όμως θεσμικό πλαίσιο και η σοβαρή αξιολόγηση του έργου και των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πανεπιστήμια.

Την ανάγκη να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος για τα θέματα της παιδείας μακριά από αγκυλώσεις και στεγανά επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε "θαρραλέα" την πρόταση για "κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα πανεπιστήμια" αλλά και το γεγονός ότι οι νέοι κάνουν λόγο για αξιολόγηση και εξωστρέφεια των πανεπιστημίων.

Η πρόταση της ΔΑΠ

Αναλυτικά η πρόταση των φοιτητών της ΔΑΠ έχει ως εξής:

-Απευθείας ιδιωτική χρηματοδότηση από επιχειρήσεις ως συμπληρωματικό μέτρο οικονομικής ενίσχυσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

-Αυστηρότερη εσωτερική αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού. Όσοι καθηγητές εμφανίζουν συνεχείς αρνητικές κρίσεις ή αποδεικνύονται ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να αντιμετωπίζουν κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι το σημείο έκπτωσης του ακαδημαϊκού αξιώματός τους.

-Σύνδεση εξωτερικής αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση, μέσω επίσημης κατάταξης των ελληνικών ιδρυμάτων. Πέρα από την πάγια χρηματοδότηση που θα λαμβάνουν τα ιδρύματα για τις λειτουργικές τους ανάγκες, θα πρέπει να λαμβάνουν bonus χρηματοδότησης ανάλογα με την κατάταξή τους.

-Ίδρυση παραρτημάτων των ελληνικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του αραβικού κόσμου.

-Κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό.

- Να χορηγούνται στους φοιτητές e-readers και e-books προς αντικατάσταση των συγγραμμάτων.

- Κατάργηση του θεσμού της ΕΦΕΕ – δημιουργία νέου οργάνου

- Διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών κάθε δύο χρόνια με παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.

- Για το Άσυλο η ΔΑΠ υποστηρίζει πως «Οι δημόσιες αρχές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν κάθε φορά που διαπράττονται εγκληματικές πράξεις με απλή καταγγελία».

- Να επιτραπεί η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων.

- Και αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τα ακαδημαϊκά Τμήματα οφείλουν να έχουν ουσιαστικό λόγο στην επιλογή των εισακτέων και του αριθμού τους

Οι νέοι της ΔΑΠ, προτείνουν ως μοντέλο ακαδημαϊκής διακυβέρνησης το εξής:

i) Σύγκλητος (με αυστηρά ακαδημαϊκά καθήκοντα και επίβλεψη του 4ετούς προγραμματισμού),

ii) Πρυτανικό Συμβούλιο (εκτελεστική και διοικητική διαχείριση – σύνθεση: Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Εκτελεστικός Διευθυντής, εκπρόσωπος φοιτητών). Ο Εκτελεστικός Διευθυντής θα προέρχεται από την ανοιχτή αγορά με καθήκοντα οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης,

iii) Συμβούλιο Στήριξης. Προτείνουμε τη δημιουργία Συμβουλίου Στήριξης με συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του ιδρύματος, ανθρώπους της αγοράς και τοπικούς φορείς. Στόχος η διάδοση της καλής φήμης του ιδρύματος και η προσέλκυση επιπλέον εσόδων.



Πηγή : Cosmo.gr

-----------------------------------------------------------------------------

Σχόλιο odontantiodontos: 
1) Πρωτού η ΔΑΠ και η ΟΝΝΕΔ πιάσουν στο στόμα τους την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου καλό θα ταν να κοιτάξουν και ένα άλλο άσυλο... Αυτό των βουλευτών...

και,

2) Θα το ξαναπούμε για νιοστή φορά... Κάποτε φτιάξαμε ιδιωτικά νοσοκομεία επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας υστερούσε με αποτέλεσμα το επίπεδο της δημόσιας υγείας να καταρρεύσει και σήμερα να συγχωνεύονται και να κλείνουν τα δημόσια νοσοκομεία... Άρα ας κάνουν λοιπόν καμιά πρόταση για να βελτιώσουν όσο περισσότερο γίνεται τα δημόσια πανεπιστήμια και μετά το ξανασυζητούν (αν και εφ' όσων τότε υπάρχει λόγος) το αν θα δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια...