Αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις μεταδιδόμενες ασθένειες όπως η ελονοσία, το AIDS και η φυματίωση. Συγκλονιστικά στοιχεία για τις χρόνιες, μη μεταδιδόμενες ασθένειες έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης, ευθύνονται για περισσότερους θανάτους απ' όλες οι άλλες ασθένειες μαζί αναφέρεται σε έκθεση, όπου τονίζεται πως οι ΜΜΑ έχουν προσλάβει διαστάσεις επιδημίας!
Οι ΜΜΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι ασθένειες του αναπνευστικού, ευθύνονταν για 36 εκατομμύρια (63%) από τους 57 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2008.
Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, να σώζονταν εκατομμύρια ζωές και να είχε αποφευχθεί πολύς πόνος, αν οι άνθρωποι φρόντιζαν να περιορίσουν τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την παχυσαρκία, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα- όχι μόνο καπνιστές, αλλά και παθητικοί καπνιστές. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός θα έχει ανέλθει σε 7.5 εκατομμύρια και θα αντιστοιχεί στο 10% των θανάτων παγκοσμίως.
Άλλα 3.2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον 2.8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την αυξανόμενη απειλή από τις ΜΜΑ και η έκθεση του ΠΟΥ επιχειρεί να περιγράψει τις διαστάσεις της επιδημίας, να μειώσει τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου και να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη όσων πάσχουν ήδη από αυτές τις νόσους.
Αναφέρει ότι η επιδημία έχει προσλάβει διαστάσεις πέραν των δυνατοτήτων αντιμετώπισής της από τις φτωχότερες χώρες και για το λόγο αυτό ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών αυξάνεται δυσανάλογα εκεί.
Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες όπου το ενδιαφέρον στο χώρο της υγείας επικεντρώνεται στις μολυσματικές νόσους, οι χρόνιες παθήσεις συχνά διαπιστώνονται αργά όταν ο ασθενής χρειάζεται πλέον εντατική και υψηλού κόστους νοσοκομειακή φροντίδα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φροντίδα αυτή είτε δεν είναι οικονομικά εφικτή, είτε δεν είναι διαθέσιμη ή το κόστος της καταβάλλεται από τον ίδιο τον ασθενή ή την οικογένειά του οδηγώντας τους στην φτώχεια και θέτοντας έτσι περισσότερο σε κίνδυνο την υγεία τους.
Σχεδόν το 80% των θανάτων από ΜΜΑ σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου στις περισσότερες χώρες, εκτός από τις αφρικανικές, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Αλλά ακόμη και στην Αφρική, ο αριθμός των κρουσμάτων ΜΜΑ αυξάνεται δραματικά και αναμένεται να ξεπεράσει εκείνον των υπόλοιπων ασθενειών και να προκαλεί περισσότερους θανάτους μέχρι το 2020.
Ο ΠΟΥ ανέφερε τρεις προτεραιότητες για δράση: παρατήρηση, δηλαδή καταγραφή των χρόνιων παθήσεων, πρόληψη, δηλαδή ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους και βοήθεια για την προσαρμογή τους σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής και υγειονομική περίθαλψη, δηλαδή βελτίωση της θεραπείας και πρόσβαση σε αυτήν των ασθενών.
Ο Οργανισμός κατέγραψε επίσης τις 10 "καλύτερες προτάσεις" στην κατεύθυνση αυτή, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, της απαγόρευσης των διαφημίσεων προϊόντων καπνού, της μείωσης της πρόσληψης αλατιού στο φαγητό και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για να υπάρξει "αποτέλεσμα να σωθούν ζωές, να προληφθεί η εκδήλωση ασθενειών και να αποφευχθεί το υψηλό κόστος (περίθαλψης)".
Πηγή: newsit.gr