Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κοινωνικές εκρήξεις φοβάται το ΔΝΤ

Κοινωνικές εκρήξεις στην Ελλάδα φοβούνται για το επόμενο εξάμηνο τα ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ. Στις εσωτερικές συζητήσεις που κάνουν στην έδρα του Ταμείου εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για μαζικές αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και επισημαίνουν παράλληλα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου στο να εφαρμόσει τις επιταγές του μνημονίου.


Τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι επόμενες 40 ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες γιατί θα κριθεί το πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 καθώς και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης (12 δις ευρω).


Σε ερώτηση που τέθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο σε ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, που έχει υπό την εποπτεία του τα προγράμματα εφαρμογής σε Ιρλανδία και Ελλάδα, για το αν η πολιτική αμφισβήτηση που εισπράττει η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού η απάντηση ήταν σαφώς εκφοβιστική: “Kατάρρευση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου σημαίνει ότι δεν...θα υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις...».

Αναφορικά με την επικείμενη αναδιάρθωση του δημόσιου χρέους όλα θα εξαρτηθούν, λένε στο ΔΝΤ από τις διαθέσεις των Γερμανών.

Πάντως ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανθίσταται σ' ενα τέτοιο ενδεχόμενο και χθες είπε χαρακτηριστικά σε εναν συνομιλητή του: “Όσο βρίσκομαι στο τιμόνι της ΕΚΤ αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω» Η θητεία Τρισέ στην ΕΚΤ λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο, μήνας κρίσιμος για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης και λόγω ότι θα δημοσιευτεί η έκθεση της ΚομισιΌν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.





Πηγή: sarotiko.blogspot.com