Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Η προστασία του στόματος

Το στόμα είναι μια ευαίσθητη περιοχή που χρειάζεται να προστατευθεί σε πολλές περιπτώσεις. Είναι η περιοχή που τραυματίζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στα αθλήματα όπου υπάρχει σωματική επαφή.Ανάμεσα στα αθλήματα που απαιτείται η προστασία του στόματος συγκαταλέγονται το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο, η γυμναστική, η ποδηλασία, το σκέϊτμπορντ, το σέρφινγκ, το σκι, η πυγμαχία, η πάλη, η άρση βαρών και οι πολεμικές τέχνες.Το στόμα προστατεύεται με μία ειδική κατασκευή που ονομάζεται στοματικός νάρθηκας (mouthguard) . Ο νάρθηκας είναι φτιαγμένος από ένα είδος μαλακού πλαστικού υλικού και αγκαλιάζει συνήθως τα πάνω δόντια. Υπάρχουν όμως και νάρθηκες που εφαρμόζουν ταυτόχρονα στα πάνω και στα κάτω δόντια και η κατασκευή τους είναι λίγο διαφορετική.Τύποι στοματικών ναρθήκων
Συνήθως συναντάμε 3 κατηγορίες στοματικών ναρθήκων.
Α. Οι προκατασκευασμένοι
Πρόκειται για νάρθηκες οι οποίοι κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη. Επειδή όμως το στόμα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό, στην προσπάθειά σας να βρείτε ένα νάρθηκα που να μπορέσει να φορεθεί και να μη "χτυπάει" πάνω στα δόντια, θα αναγκαστείτε να πάρετε μεγαλύτερο νούμερο.
Το αποτέλεσμα είναι συνήθως ότι αυτοί οι νάρθηκες θα είναι τελικά πολύ ογκώδεις, θα βγαίνουν διαρκώς από τη θέση τους και θα εμποδίζουν την αναπνοή και την ομιλία.

Β. Οι μερικώς προσαρμοζόμενοι
Πρόκειται για νάρθηκες που είναι κατασκευασμένοι από ένα υλικό που όταν το βάλετε μέσα σε βραστό νερό μαλακώνει και μπορείτε εκείνη την ώρα να τους φορέσετε και να τους πιέσετε πάνω στα δόντια σας για να πάρουν μερικώς το σχήμα τους.

Γ. Οι οδοντιατρικοί νάρθηκες
Αυτοί οι νάρθηκες φτιάχνονται από τον οδοντίατρό σας και προσαρμόζονται απόλυτα πάνω στο δικό σας στόμα.
Θα χρειαστεί να επισκεφθείτε δύο φορές τον οδοντίατρό σας. Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη και δεν απαιτείται η χορήγηση αναισθητικού. Στο πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος σας θα πάρει ένα αποτύπωμα των δοντιών σας για να ετοιμάσει ένα ακριβές αντίγραφό τους. Πάνω σε αυτό θα κατασκευάσει τον νάρθηκά σας και στο επόμενο ραντεβού θα κάνει τη δοκιμή του μέσα στο στόμα σας για να ελέγξει τις τελευταίες λεπτομέρειες και να εξασφαλίσει ότι θα νοιώθετε άνετα φορώντας τον.

Ο στοματικός νάρθηκας έχει σκοπό να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης που έχει ένα χτύπημα στην περιοχή του στόματος και να μειώσει έτσι τις πιθανότητες τραυματισμού.

Οι νάρθηκες δεν επηρεάζουν την αναπνοή και την ομιλία, είναι άνετοι, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και καθαρίζονται εύκολα.

Μετά από κάθε χρήση τους ξεπλένετε με νερό και υγρό σαπούνι και να τους βάζετε στη θήκη τους. Η θήκη τους είναι ειδική με αρκετές τρύπες που επιτρέπουν στον νάρθηκα να στεγνώσει και να αερίζεται όσο χρόνο είναι αποθηκευμένος.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να τους τοποθετείτε για λίγη ώρα μέσα σε ένα στοματικό διάλυμα πριν τους αποθηκεύσετε. Οι νάρθηκες δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μην φορέσετε ποτέ τον νάρθηκα ενός άλλου προσώπου αν ξεχάσατε το δικό σας.
Είναι θέμα χρόνου οι στοματικοί νάρθηκες να γίνουν ευρύτερα γνωστοί και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του κόσμου για τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν.

Πηγή: e-dentistry.blogspot.com