Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Πρέπει να βάλει σιδεράκια;

Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο αποτελεί το «διαβατήριο» για τη ζωή μας. Και ευτυχώς, χάρη στην επιστήμη της ορθοδοντικής, όλα τα παιδιά μπορούν πλέον να το αποκτήσουν.



Το χαμόγελο μεταφέρει την καλή μας διάθεση στους γύρω μας, δίνει μια πρώτη θετική εικόνα και καθρεφτίζει την καλή υγεία των δοντιών μας.
Η επίσκεψη στον ορθοδοντικό, από τη στιγμή που το παιδί μας θα «αλλάξει» δόντια, είναι απαραίτητη για να προλάβουμε ή να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα της οδοντοστοιχίας. Προτού όμως, φτάσετε στο ιατρείο, εμείς ξεκινήσαμε με μια μικρή «ανάκριση» στον ειδικό και ιδού οι απαντήσεις που λάβαμε.
Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;
Η καλύτερη ηλικία για μια πρώτη εξέταση των δοντιών του παιδιού είναι αυτή των 7 – 8 χρόνων. Η εξέταση αυτή θα προσδιορίσει και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας σε περίπτωση διαπίστωσης ορθοδοντικού προβλήματος. Πολλοί γονείς έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι η θεραπεία μιας ορθοδοντικής ανωμαλίας πρέπει να ξεκινήσει στην ηλικία που έχουν αλλάξει όλα τα δόντια του παιδιού, δηλ. γύρω στα 12. Η αναβολή όμως της θεραπείας ορισμένων προβλημάτων για αργότερα (δηλαδή για την αρχή της εφηβείας) συνήθως κάνει πιο δύσκολη και πιο χρονοβόρα την αντιμετώπισή τους.
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν το παιδί χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία;
Κάποιες φορές είναι δύσκολο για τους γονείς να διαπιστώσουμε αν το παιδί μας χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία, αφού υπάρχουν ορθοδοντικές ανωμαλίες στις οποίες τα μπροστινά δόντια φαίνονται ίσια. Επίσης, άλλες φορές, που καταστάσεις φαίνονται πολύπλοκες και μας ανησυχούν ιδιαίτερα, αντιμετωπίζονται στην πραγματικότητα χωρίς δυσκολία αρκεί να απευθυνθούμε έγκαιρα στον ειδικό. Ρωτώντας τον οικογενειακό μας οδοντίατρο ή τον παιδοδοντίατρο θα αντλήσουμε τις πρώτες πληροφορίες, ενώ μία επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για ενημέρωση και καθοδήγηση.
Μπορεί μεγαλώνοντας το παιδί να διορθωθεί από μόνη της μια ορθοδοντική ανωμαλία; 
Η απάντηση είναι πως όχι, αφού η εμπειρία και η κλινική πράξη έχουν δείξει ότι τα ορθοδοντικά προβλήματα είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες επιδεινώνονται με την πάροδο των χρόνων.
Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία;
Η διάρκεια μιας θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ανωμαλίας. Στα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών, διαρκεί περισσότερο από ό,τι στους ενήλικες. Έτσι, σε γενικές γραμμές, μια ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από ένα εξάμηνο μέχρι 1,5-3 χρόνια.
Τι είδη θεραπείας υπάρχουν;
Χωρίζονται σε δύο είδη, στους ακίνητους και τους κινητούς μηχανισμούς.
• Στους ακίνητους μηχανισμούς ανήκουν τα μεταλλικά και τα διαφανή (κεραμικά) σιδεράκια. Πιο συγκεκριμένα:
Τα μεταλλικά σιδεράκια. Πρόκειται για τα «κλασικά» σιδεράκια που κολλούν στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται μικρότερα και πιο διακριτικά μεταλλικά σιδεράκια (mini) από ό,τι παλαιότερα, που έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και βοηθούν στην καλύτερη στοματική υγιεινή. Στα μεταλλικά ανήκουν και τα γλωσσικά σιδεράκια, που κολλούν στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών. Πραγματικά είναι αόρατα, αλλά, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στο στόμα ασθενών, δεν είναι πολύ διαδεδομένα, επειδή απαιτούν αρκετό χρονικό διάστημα για την εξοικείωση μαζί τους. Επίσης, εμφανίζουν και μια σχετική δυσκολία στο καθημερινό βούρτσισμά τους.
Τα διαφανή (κεραμικά) σιδεράκια. Συνδυάζουν την ορθοδοντική με την καλαισθησία και συνήθως επιλέγονται για μεγαλύτερους εφήβους ή ενήλικες. Έχουν το χρώμα το δοντιού κι ως εκ τούτου είναι σχεδόν διάφανα, κοστίζουν περισσότερο από τα κλασικά μεταλλικά και έχουν εξίσου πολύ καλά αποτέλεσματα με αυτά.
• Οι κινητοί μηχανισμοί δεν αφορούν σε σιδεράκια αλλά σε ορθοδοντικούς μηχανισμούς, που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση. Αυτοί είναι:
Τα μασελάκια. τοποθετούνται κυρίως σε παιδιά. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα παιδί ηλικίας 6-7 ετών, που δεν έχει ακόμη αλλάξει όλα του τα δόντια και ο ουρανίσκος του είναι πολύ στενός. Βοηθούν τα δόντια και τα οστά του προσώπου του παιδιού να αναπτυχθούν αρμονικά. Επειδή τα μασελάκια είναι κινητά, η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από τη συνεργασία του παιδιού, που πρέπει να τα φορά 14 ώρες το 24ωρο. Για ένα άριστο ορθοδοντικό αποτέλεσμα, όταν το παιδί αλλάξει στην εφηβεία όλα του τα δόντια, θα πρέπει μετά τα μασελάκια να φορέσει σιδεράκια.
Οι διαφανείς νάρθηκες INVISALIGN. Με βάση το εκμαγείο (καλούπι) της πάνω και κάτω οδοντοστοιχίας εφήβων ή ενηλίκων που δεν επιθυμούν θεραπεία με σιδεράκια, δημιουργείται μια σειρά από λεπτούς διαφανείς νάρθηκες με στόχο την επαναφορά των στραβών δοντιών στη σωστή τους, ίσια θέση. Οι διαφανείς νάρθηκες INVISALIGN μοιάζουν με τους λεπτούς νάρθηκες της λεύκανσης, καλύπτουν όλα τα δόντια χωρίς να πληγώνουν τα ούλα, και πραγματικά περνούν απαρατήρητοι. Κάθε 14 ημέρες αντικαθιστούμε τους νάρθηκες με νέους που συνεχίζουν το ίσιωμα των δοντιών κ.ο.κ. μέχρι τους τελευταίους, που οδηγούν τα δόντια στις τελικές τους, ίσιες θέσεις. Τους φοράμε 22 ώρες καθημερινά και τους βγάζουμε μόνο στο φαγητό και το βούρτσισμα. Ο ορθοδοντικός, εξετάζοντας τα δόντια του παιδιού, θα καθορίσει τον αριθμό των ναρθήκων που θα χρειασθούν για το συγκεκριμένο πρόβλημα, τη διάρκεια και το κόστος της θεραπείας. Το κόστος τους είναι υψηλότερο από μία κλασική θεραπεία με σιδεράκια.
Πονάνε τα σιδεράκια; Πώς θα αποφύγουμε τις μικροενοχλήσεις;
Η απάντηση του ειδικού είναι ένα κατηγορηματικό όχι! Η αλήθεια είναι ότι τα δόντια, για τις 2 πρώτες ημέρες έπειτα από κάθε επίσκεψη στο ιατρείο, είναι κάπως ευαίσθητα στη μάσηση και όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, αφού ο ορθοδοντικός «σφίγγει» τα συρματάκια ή τα μασελάκια που τοποθετούνται για τη διόρθωση των δοντιών. H ίδια ευαισθησία υπάρχει στα δόντια και κάθε φορά που αντικαθιστούμε έναν παλιό νάρθηκα INVISALIGN με έναν καινούριο, που συνεχίζει τη μετακίνηση των δοντιών. Αν η ενόχληση που παρατηρείται είναι παραπάνω από ήπια αντιμετωπίζεται, αν χρειασθεί, με λήψη κοινών παυσιπόνων. Επίσης, αν τα σιδεράκια δημιουργούν τις πρώτες μέρες τοπικό ερεθισμό στα ούλα, ο ορθοδοντικός θα σας συστήσει μια ειδική «τσίχλα» που κολλιέται στο σιδεράκι μέχρι να συνηθίσουν τα ούλα – δηλαδή για μερικές μέρες το πολύ.
Πόσο κοστίζουν;
Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος, την επιλογή των συσκευών και το χρόνο που θα χρειασθεί. Συνήθως, οι πρώτες επισκέψεις ελέγχου των δοντιών του παιδιού, 1-2 φορές το χρόνο, δεν χρεώνονται απ’ τον ορθοδοντικό αφού πρόκειται για επισκέψεις γνωριμίας. Πριν ξεκινήσει η θεραπεία με μασελάκια ή σιδεράκια, ο γιατρός θα καθορίσει το κόστος της, όπως και τον οικονομικό διακανονισμό που σας βολεύει, τον οποίο θα πληρώνετε σταδιακά (κάθε μήνα ή όπως συμφωνήσετε) ώσπου να ολοκληρωθεί η θεραπεία.
Το αποτέλεσμα είναι «για πάντα;»
Στις περισσότερες περιπτώσεις κι εφόσον το παιδί τηρεί τις οδηγίες του ορθοδοντικού, φορώντας τα συγκρατητικά μασελάκια, ναι, το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.
Ποια μέσα χρησιμοποιούνται σήμερα στην ορθοδοντική; 
Για να διορθωθεί η κακή θέση των δοντιών ή των γνάθων σήμερα χρησιμοποιούνται διάφορα μασελάκια που τα παιδιά φορούν καθημερινά 14 ώρες ή τα σιδεράκια που παραμένουν κολλητά πάνω στα δόντια. Τα σιδεράκια μπορεί να είναι μεταλλικά ή κατά προτίμηση λευκά, για αισθητικούς λόγους. Η σύγχρονη ορθοδοντική γενικά χρησιμοποιεί υλικά που είναι απλά, καλαίσθητα και αποτελεσματικά.
Ποια είναι τα οφέλη μιας ορθοδοντικής θεραπείας 
Το ίσιωμα των δοντιών και η καλή επαφή των πάνω και των κάτω δοντιών βελτιώνει τη λειτουργία δοντιών και γνάθων. Εξασφαλίζεται έτσι η υγεία και η καλή τους λειτουργία για μια ζωή.
Τα ίσια δόντια βουρτσίζονται ευκολότερα και παραμένουν υγιή και καθαρά.
Η ορθοδοντική θεραπεία βελτιώνει την εμφάνιση του χαμόγελου και του
προσώπου. Αυτό συνεισφέρει στην αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη του παιδιού, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την προσωπική και επαγγελματική του ζωή, αργότερα.
Πολύτιμη η δική σας παρατήρηση 
- Παρατηρούμε τα δόντια του παιδιού μας. Αν προσέξουμε στραβά δόντια, κενά ανάμεσα σε αυτά ή αν τα πάνω δόντια σκεπάζουν εντελώς τα κάτω, πρέπει να επισκεφθούμε ορθοδοντικό.
- Αν τα πάνω δόντια του παιδιού δεν εφάπτονται αλλά απέχουν από τα κάτω, υπάρχει δηλαδή χάσμα ανάμεσά τους, αυτό είναι σημάδι ορθοδοντικού προβλήματος.
- Τα πεταχτά πάνω δόντια είναι δυνατό να σπάσουν σε περίπτωση πτώσης του παιδιού και καλό είναι να θεραπευθούν εγκαίρως.
- Η ανάπτυξη της κάτω γνάθου πιο μπροστά από την πάνω δείχνει σοβαρή ορθοδοντική ανωμαλία που πρέπει να αντιμετωπισθεί αμέσως.
- Η στενή υπερώα και τα πάνω δόντια που «κλείνουν» πιο μέσα από τα κάτω δόντια μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ασυμμετρία του προσώπου αν δεν θεραπευθεί αμέσως.
- Αν υπάρχουν πρόωρες απώλειες παιδικών δοντιών από τερηδόνα, επισκεφθείτε τον ειδικό να σας συμβουλέψει.
- Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας, ο θηλασμός του δακτύλου και η συνεχιζόμενη αναπνοή από το στόμα (αντί της φυσιολογικής από τη μύτη) συμπληρώνουν την εικόνα του υποψήφιου ορθοδοντικού ασθενούς...


Πηγή: www.dontia-blog.gr