Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Εμπνευστές του σημερινού πανευρωπαϊκού ραντεβού

Το γκρουπ "Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα" δημιουργήθηκε από δύο 17χρονα παιδιά. Τη σκυτάλη πήραν οι... μεγαλύτεροι, Αγγελος Βελέντζας και Χάρης Μουρίκης.
Οι δυο τους, μαζί με κάποιους ακόμα, ήταν και οι εμπνευστές του πανευρωπαϊκού ραντεβού των "αγανακτισμένων", που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα ταυτόχρονα στις ευρωπαϊκές πόλειςΗταν από τους πρώτους που "άκουσαν" τον σφυγμό των αγανακτισμένων στις πλατείες της Ισπανίας. Εκείνοι που σκέφτηκαν πως και η αγανάκτηση των Ελλήνων μπορεί να εκφραστεί με συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα.


Το γκρουπ "Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα" δημιουργήθηκε από δύο 17χρονα παιδιά, όμως στην πορεία λύγισαν, καθώς δεν μπορούσαν να αντέξουν το μέγεθος της ανταπόκρισης των χρηστών του facebook. Τη σκυτάλη πήραν οι... μεγαλύτεροι, Αγγελος Βελέντζας και Χάρης Μουρίκης, που ήταν από τους πρώτους διαχειριστές του. Οι δυο τους, μαζί με κάποιους ακόμα, ήταν και οι εμπνευστές του πανευρωπαϊκού ραντεβού των "αγανακτισμένων", που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα ταυτόχρονα στις ευρωπαϊκές πόλεις.

"Στο πρότυπο των Ισπανών αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα γκρουπ για να προσκαλέσουμε τον κόσμο σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να εκφραστούμε. Χωρίς πανό με συνδικαλιστικά συνθήματα, χωρίς καπέλωμα από κόμματα, χωρίς πρόθεση για βία", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο Αγγελος Βελέντζας.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι δυο ακτιβιστές συνειδητοποίησαν την ανάγκη να οργανωθεί κάτι ακόμη πιο μαζικό. "Μας μιλούν για την Ενωμένη Ευρώπη! Ε, εμείς με τη σημερινή συγκέντρωση που γίνεται σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη και αλλού, με ταυτόχρονες συναντήσεις στις 6 το απόγευμα, θέλουμε να δείξουμε πως εμείς μπορούμε καλύτερα να αδελφωνόμαστε ως λαοί!", εξηγεί ο Αγγελος.
Εμπνευστές του σημερινού πανευρωπαϊκού ραντεβού

"Πιστεύουμε ότι πολιτικά θα βγει κάτι. Οτι θα εμφανιστούν κάποιοι που θα δεσμευτούν σε ορισμένα πράγματα, ότι θα φοβηθούν αυτοί που υπάρχουν ήδη. Οι περισσότεροι δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα, κάποιοι ανήκουν... Αλλά όλοι θέλουν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους: δεν πάει άλλο!", καταλήγει ο Χάρης.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

ΑΦΥΠΝΙΣΗ
Οι πρυτάνεις βγαίνουν στους δρόμους

Την αφύπνιση της κοινωνίας ενάντια στα μέτρα που λαμβάνονται ερήμην της ζητεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, έχοντας στο πλευρό του ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τρίτη 31 Μαΐου στις 7 το βράδυ, με σκοπό... την αφύπνιση.

"Μας κατηγορούν πάντα ότι ο πνευματικός κόσμος δεν συμμετέχει. Ηρθε η ώρα να αποδείξουμε το αντίθετο. Είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να βγει προς τα έξω, προς την κοινωνία", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης:

"Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα φοβερό οικονομικό πρόβλημα, που οδηγεί το πανεπιστήμιό μας σε καταρράκωση. Βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται και η κοινωνία.

Εδώ και μήνες η ελληνική κοινωνία έχει βουλιάξει όχι μόνο στο χάος της οικονομικής εξαθλίωσης αλλά και στο σκοτάδι της άγνοιας για το τι συμβαίνει πράγματι στους κόλπους της, καθώς και για το τι απεργάζονται εκείνοι που είτε με την ψήφο του ελληνικού λαού είτε ύστερα από πρόσκληση της ελληνικής πολιτείας εμφανίζονται ως σωτήρες της.

Το μήνυμά μας θα είναι ''χανόμαστε και θέλουμε να σωθούμε''. Ο ένας μας πρέπει να ακούσει τον άλλον. Πρώτα βγήκαν στον δρόμο οι νεολαίοι με το κίνημα των ''Αγανακτισμένων'' και τώρα εμείς, μια άλλη γενιά.

Ο πνευματικός κόσμος της χώρας έχει χρέος να αναλάβει την πρωτοβουλία να οδηγήσει την κοινωνία έξω από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται, αν δεν έχει ήδη καταλήξει σε αυτό".

Στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου θα μιλήσουν ο Μίκης Θεοδωράκης και οι καθηγητές (Γ. Κασιμάτης, Γ. Κατρούγκαλος, Ν. Μαριάς, Κ. Μπέης και Κ. Χρυσόγονος).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Οι πολίτες παίρνουν την τύχη στα χέρια τους

"Πρόσφατα στο ηλεκτρονικό κάλεσμα των πολιτών να εκφράσουν έμπρακτα την αγανάκτησή τους για τα μέτρα του μνημονίου ανταποκρίθηκαν αρκετές χιλιάδες άτομα, αυθόρμητα, ανεξάρτητα, χειραφετημένα, ακομμάτιστα, με ειρηνικό τρόπο, αγανακτισμένα, με ένα κυρίαρχο σύνθημα ''φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο''.

Μπορεί το πλήθος αυτό να ήταν ανομοιογενές και ετερόκλητο, αλλά συγκροτεί ένα ισχυρό δίκτυο αγανακτισμένων, που προβλέπεται να διευρυνθεί και να ισχυροποιηθεί. Εχει αποδειχτεί ερευνητικά ότι η δύναμη των κοινωνικών δικτύων είναι αποτελεσματική και τα άτομα μέσα σε αυτά αισθάνονται δύναμη, σιγουριά κι αλληλεγγύη, όταν μάλιστα υπάρχουν ισχυρά κίνητρα δημιουργίας τους, πρόσφορα επικοινωνιακά μέσα για τη συγκρότησή τους και σταθεροί συνεκτικοί κρίκοι μεταξύ των μελών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πολίτες έχουν πολλούς λόγους να διαμαρτύρονται και το Διαδίκτυο προσφέρεται για τον συντονισμό των κινήσεών τους. Εναντι των παραδοσιακών τρόπων διαμαρτυρίας τα σημερινά ηλεκτρονικά καλέσματα έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Συγκροτούνται απροσδόκητα, αυθόρμητα και σε ελάχιστο χρόνο.

Χωρίς καθοδηγητές
Εχουν γενικευμένα και αναντίρρητα αιτήματα. Δεν χρειάζονται καθοδηγητές και είναι ακομμάτιστα. Στηρίζονται στην αυτοπειθαρχία και στον αλληλοσεβασμό και είναι ειρηνικά, ακυρώνοντας τα κατασταλτικά και αστυνομικά μέτρα κι αντίποινα. Εχουν διεθνική και διευρωπαϊκή διάσταση. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι πολίτες αποφασίζουν να κινητοποιηθούν, να πάρουν οι ίδιοι την τύχη στα χέρια τους και να εγκαταλείψουν την αδιαφορία και την απάθεια.

Αμφισβητούνται, βέβαια, για τον αταξικό τους χαρακτήρα, ενώ αυτό υποβόσκει ως κεντρικό τους έρεισμα, την ευκαιριακή τους διάσταση, την εσωτερική συνοχή με τη χαλαρότητα των δεσμών των μελών, τη διάρκειά τους και τη σύγκλιση των ετερόκλητων συνθημάτων, όταν θα χρειαστεί να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένα αιτήματα, ενώ δεν αποκλείεται η διείσδυση παραβατικών ομάδων ή υστερόβουλης ιδιοποίησής τους ή διαστρέβλωσης των χαρακτηριστικών τους από ορισμένα ΜΜΕ".

Ο κ. Νίκος Φακιολάς είναι διευθυντής Ερευνών του ΕΚΚΕ.

Πηγή: prezatv.blogspot.com