Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Κοντρα στη Γαλλία για τις διώξεις των Ρομα


Πληθαίνουν οι ενστάσεις στο εσωτερικό της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με την αμφιλεγόμενη πολιτική καταστολής των

Ρομά, η οποία επικρίνεται εν χορώ από την αντιπολίτευση, διεθνείς οργανισμούς και την Καθολική Εκκλησία.



Ολοένα και περισσότερα κορυφαία στελέχη -ακόμα και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν- αποστασιοποιούνται στο θέμα των απελάσεων από τη σκληρή γραμμή του Νικολά Σαρκοζι, ο οποίος παραμένει αμετακίνητος.


Η ενδοκυβερνητική ένταση έρχεται εν μέσω φημολογίας ότι ο Νικολά Σαρκοζί -η δημοτικότητα του οποίου διαρκώς κατρακυλά- προσανατολίζεται σε ανασχηματισμό τις προσεχείς εβδομάδες με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2012.


Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αναγνώρισε ότι υπάρχει μία «δυσαρέσκεια» στο κεντροδεξιό πολιτικό «στρατόπεδο» σχετικά με τις απελάσεις των Ρομά, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος αρκετές φορές διαφοροποιείται από τον πρόεδρο.


Ο Φιγιόν υπεραμύνθηκε μεν της πολιτικής έναντι των Ρομά ως νόμιμης και απαραίτητης, ωστόσο αν και αρχικά θεωρείτο πιθανό να του δείξει ο Νικολά Σαρκοζί την «έξοδο» στον επικείμενο ανασχηματισμό, τώρα πια φαίνεται βέβαιο.


Εκτός κυβέρνησης θεωρείται βέβαιο πως θα βρεθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μπερνάρ Κουσνέρ και Ερβέ Μορέν αντίστοιχα.


Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος άλλαξε στρατόπεδο το 2007 αποδεχόμενος πρόσκληση Σαρκοζί να μετάσχει στην κυβέρνηση, δήλωσε πως είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μπροστά στο κύμα επικρίσεων, ωστόσο έκρινε ότι εάν αποχωρούσε θα ήταν σα να λιποτακτεί.


Ο 70χρονος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ενόχλησή του του δεν αφορά αυτή καθαυτή την πολιτική -την οποία λέει ότι στηρίζει- αλλά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε από τους Γάλλους αξιωματούχους με αποτέλεσμα να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.


Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον Νικολά Σαρκοζί για τις αμφιβολίες του, αλλά αποφάσισε τελικά να μην εγκαταλείψει τη θέση του.


Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ερβέ Μορέν επιτέθηκε σε συναδέλφους του «που με τη ρητορική τους προκαλούν μίσος, φόβο και δημιουργούν αποδιοπομπαίους τράγους».


Η Γαλλίδα υφυπουργός Οικιστικής Πολιτικής Φαντελά Αμαρά προχώρησε περισσότερο, επικρίνοντας τη δήλωση του Νικολά Σαρκοζί, σε ομιλία του στις 30 Ιουνίου, πως ο ανεπαρκής έλεγχος της μετανάστευσης ευθύνεται για την άνοδο της εγκληματικότητας στη Γαλλία.


«Είμαι πεπεισμένη ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο έγκλημα και τη μετανάστευση. Η ανασφάλεια δεν είναι θέμα χρώματος του δέρματος» δήλωσε την Τρίτη η Αμαρά, η οποία έχει διατελέσει επικεφαλής οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών.


Η Γαλλίδα υφυπουργός καταφέρθηκε επίσης εναντίον του «αρχιτέκτονα» της πολιτικής των απελάσεων των Ρομά, του υπουργού Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ, κατηγορώντας τον για εντυπωσιοθηρία στο πρόβλημα του νόμου και τάξης.


Τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής και λέγοντας πως οι Ρομά διαπράττουν μία στις πέντε κλοπές που γίνονται στο Παρίσι.


Ο Μπρις Ορτφέ ξεκαθάρισε ότι οι «νομικές και απαραίτητες» απελάσεις, καθώς και η διάλυση καταυλισμών των Ρομά, θα συνεχιστούν. «Δεν είναι ζήτημα στιγματισμού του ενός ή του άλλου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα» δήλωσε.



Πηγή: in.gr