Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Κινεζικό εμβόλιο προλαμβάνει την ηπατίτιδα Ε


Ένα πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στην Κίνα προλαμβάνει τη μόλυνση από ηπατίτιδας Ε, αναφέρουν ερευνητές στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet.

Όπως επισημαίνουν, ο ιός μολύνει έως και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο ιός της ηπατίτιδας C (HEV) αναγνωρίστηκε μόλις το 1955. Mεταδίδεται από κόπρανα που μολύνουν τα αποθέματα νερού και τα τρόφιμα και προκαλεί πυρετό, εμέτους και ίκτερο (κιτρίνισμα στο δέρμα και στο άσπρο του ματιού). Η λοίμωξη διαρκεί συνήθως λίγες εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς επιπλοκές, είναι όμως θανατηφόρος περίπου στο ένα τέταρτο των κρουσμάτων σε έγκυες γυναίκες.

Το εμβόλιο, με την προσωρινή ονομασία HEV 239, δημιουργήθηκε από την κινεζική εταιρεία Xiamen Innovax Biotech. Περιέχει μια πρωτεΐνη του ιού που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα.

Στην τρίτη και τελική φάση των κλινικών δοκιμών συμμετείχαν περίπου 97.400 άτομα, από τα οποία τα μισά έλαβαν τρεις δόσεις του εμβολίου σε διάστημα έξι μηνών, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ψευδοφάρμακο (placebo).

Ένα χρόνο μετά την τελευταία ένεση είχαν καταγραφεί συνολικά 15 κρούσματα στην ομάδα ελέγχου, αλλά κανένα κρούσμα μεταξύ των εθελοντών που είχαν λάβει το πραγματικό εμβόλιο. Σοβαρές παρενέργειες δεν παρατηρήθηκαν.

H μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Zιαμέν της επαρχία Φουτζιάν.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ακόμα και δύο μόνο δόσεις, σε διάστημα ενός μήνα, θα ήταν αρκετές για την προστασία τουριστών που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές με κρούσματα.


Πηγή: www.tovima.gr