Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Αντιδρά ο Λευκός Οίκος στο πάγωμα της επιχορήγησης της έρευνας στα βλαστοκύτταρα

Ανθρώπινο έμβρυο και βλαστοκύτταρα


Ουάσινγκτον
Τρόπους για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της έρευνας στα βλαστοκύτταρα αναζητά ο Λευκός Οίκος με την απόφαση δικαστηρίου για την προσωρινή διακοπή της κατόπιν αιτήματος ερευνητών και χριστιανικών ομάδων.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που ρωτήθηκε σχετικά δεν απέκλεισε και αλλαγή της νομοθεσίας για την παράκαμψη της απόφασης, αν και δεν αναφέρθηκε ανοιχτά στο ενδεχόμενο.

Μετέφερε ακόμη την άποψη του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος είχε υπογράψει την αναθεωρημένη νομοθεσία για την έρευνα στα βλαστοκύτταρα, για την ορθότητα της απόφασής του και για την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών, κυρίως σε ό,τι αφορά ηθικά ζητήματα.


Υπενθυμίζεται ότι αν και η έρευνα μπορεί να γίνει και σε βλαστοκύτταρα ενηλίκων, τα εμβρυικά είναι επιστημονικά περισσότερο ενδιαφέροντα γιατί είναι περισσότερο ευέλικτα. Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφοροποιούνται κατά τα πρώτα στάδια ύπαρξης ενός εμβρύου σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου του σώματος.


Αντιδράσεις για την απόφαση υπήρξαν και από την πλευρά επιστημόνων που εργάζονται σε αυτό το τομέα. Για μία απόφαση που θα απομακρύνει την έρευνα από την εξεύρεση θεραπειών έκανε λόγο μέλος της εταιρείας για την αναπαραγωγική ιατρική.


Άλλοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τυχόν περιορισμός των ομοσπονδιακών κονδυλίων θα οξύνει τον ανταγωνισμό για την ενίσχυση (ίσως και τη προσοχή) του Εθνικών Εργαστηρίων Υγείας, του βασικού ερευνητικού οργάνων για την ιατρική έρευνα στις ΗΠΑ.


Η δικαστική απόφαση έκρινε ότι η έρευνα στα εμβρυικά βλαστοκύτταρα μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων, η οποία καταστροφή απαγορεύεται με ομοσπονδιακή νομοθεσία.





Newsroom ΔΟΛ,

με πληροφορίες από Associated Press