Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ενατη επέτειος 11ης Σεπτεμβρίου


Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι και δεν θα είναι «ποτέ σε πόλεμο κατά του Ισλάμ», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τους συμπατριώτες του σε «ανοχή», σε τελετή για την ένατη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου, κοντά στην Ουάσινγκτον.

Μετά την πολεμική σχετικά με το σχέδιο ενός πάστορα να κάψει αντίτυπα του Κορανίου, ο Ομπάμα επανέλαβε ότι οι υποκινητές της 11ης Σεπτεμβρίου «μπορεί να προσπαθήσουν να μας χωρίσουν, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε στο μίσος και τις προκαταλήψεις τους».

«Οι Γραφές μας διδάσκουν να εγκαταλείψουμε την πικρία, την αγανάκτηση και το θυμό, τους καβγάδες και τις προσβολές, καθώς και κάθε άλλη μορφή κακίας», δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής κοντά στο Πεντάγωνο, στο οποίο οι αεροπειρατές έριξαν ένα από τα τέσσερα αεροπλάνα που είχαν καταλάβει πριν από εννέα χρόνια.

«Μπορούν να προσπαθήσουν να προκαλέσουν συγκρούσεις για την πίστη μας, αλλά ως Αμερικανοί, δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ποτέ σε πόλεμο κατά του Ισλάμ. Δεν είναι η θρησκεία που μας επιτέθηκε εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου. Ήταν αλ-Κάιντα. Μια θλιβερή ομάδα ανδρών που διαστρεβλώνουν την θρησκεία», είπε ακόμα ο Ομπάμα.

«Και όπως ακριβώς καταδικάζουμε τη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό στο εξωτερικό, σεβόμαστε τις βασικές αρχές της χώρας μας για την διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία, ο Ομπάμα υπενθύμισε στον αμερικανικό λαό το αίσθημα ενότητας που επικρατεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, καλώντας τον να επικεντρωθεί σε ό,τι τον ενώνει και όχι ό,τι τον διχάζει. «Αν πρέπει να υπάρξει κάποιο δίδαγμα από την επέτειο αυτή, αυτό είναι: είμαστε ένα έθνος- ένας λαός- ενωμένος όχι μόνο από τη θλίψη, αλλά και από μία σειρά κοινών ιδανικών», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα περίπου 3.000 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων ξεκίνησαν με ενός λεπτού σιγή στις 8:46 πμ, ακριβώς την ώρα που το πρώτο αεροπλάνο το οποίο είχαν καταλάβει τρομοκράτες, έπεσε πάνω στον έναν από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης και οικογένειες των θυμάτων συγκεντρώθηκαν στο σημείο της τραγωδίας για την τελετή.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης επιστράτευσαν εκατοντάδες αστυνομικούς στο Μανχάταν για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές που σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν κατά της ανέγερσης τεμένους κοντά στον τόπο των τρομοκρατικών επιθέσεων.


Πηγή: www.nooz.gr