Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Μπόνους 800 € για αποδείξεις


Με νέα ηλεκτρονική κάρτα θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών το χάος με τους φακέλους με αποδείξεις. Επιπλέον μπόνους 800 ευρώ έκπτωσης φόρου, στα μεσαία εισοδήματα για να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν αποδείξεις υπηρεσιών και αγοράς. Στόχος των ελέγχων οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Η κάμψη του κινήματος των αποδείξεων φέρνει δεύτερες σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο που εξετάζει σοβαρά την επιπλέον αύξηση αφορολόγητου, εάν συγκεντρωθούν αποδείξεις για ποσό μεγαλύτερο από τις 12.000 ευρώ για τη δεύτερη κλίμακα.

Κι αυτό γιατί ήδη οι περισσότεροι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία, και εξασφαλίζουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ με αντίστοιχο ποσό αποδείξεων, έχουν ήδη συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό και δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο να συμμετάσχουν στο σαφάρι του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι η κάμψη στα έσοδα που αναμένονται από την καταβολή υψηλότερου φόρου σε όσους μέχρι τώρα απέκρυπταν εισόδημα (στόχος εδώ είναι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) γιατί πρόσφεραν έκπτωση εάν ο πελάτης δεν ζητούσε απόδειξη, με αποτέλεσμα να μην καταβάλουν ΦΠΑ, τώρα αναμένεται να καλυφθεί με τα κίνητρα στους φορολογούμενους να συνεχίσουν να ζητούν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αυξήσει το πλαφόν στο ποσό αποδείξεων που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος από 15.000 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο, σε 18 - 20.000 ευρώ, δίνοντας παράλληλα επιπλέον αύξηση του μπόνους έκπτωσης 800 ευρώ επιπλέον.

Το ποσό κρίνεται ικανοποιητικό από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς απευθύνεται στα μεσαία εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, όπου εντοπίζεται το ισχυρότερο κίνητρο για να ανταποκριθούν στο δέλεαρ της επιπλέον έκπτωσης.

Μαγνητική κάρτα αντί απόδειξης

Το μόνο αγκάθι έως τώρα στο όλο σύστημα πάντως, παραμένει ο τρόπος ελέγχου των αποδείξεων των φορολογουμένων και οι διασταυρώσεις, που ήταν και ο αρχικός σκοπός του σαφάρι αποδείξεων, έτσι ώστε να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Το σύστημα προβλέπει τη συγκέντρωση των αποδείξεων σε φάκελο, με την αναγραφή των στοιχείων του φορολογούμενου και του συνολικού ποσού και η κατάθεσή του στην εφορία. Είχε εγκαταλειφθεί νωρίς, η εκδοχή της συμπλήρωσης από τον ίδιο τον φορολογούμενο των στοιχείων των αποδείξεων σε ειδικό έντυπο, καθώς υπήρξαν σθεναρές αντιδράσεις για την επιβάρυνση που θα προέκυπτε από την μαζική προσφυγή σε φοροτεχνικά γραφεία που θα αναλάμβαναν την εργασία.

Όμως και το υπάρχον σύστημα δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη αξιοπιστία, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου όλων των αποδείξεων όλων των φορολογούμενων, παρά μόνον δειγματοληπτικά.

Έτσι εξετάζεται η καθιέρωση ειδικής κάρτας με τη μορφή πιστωτικής, την οποία ο φορολογούμενος θα χρησιμοποιεί σε κάθε αγορά προϊόντος και σε κάθε κατάστημα θα εγγράφεται αυτόματα το ποσό της αγοράς και τα στοιχεία του φορολογούμενου που την πραγματοποίησε. Τα στοιχεία θα καταλήγουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, που θα έχει πλέον στη διάθεσή της αποθηκευμένα και άμεσα ελέγξιμα τα στοιχεία του τζίρου κάθε επιχείρησης, άρα και τον ΦΠΑ που θα πρέπει να καταβάλει.



Πηγή:news247.gr