Το Νο2 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθηγητής Οδοντιατρικής Αστέριος Δουκουδάκης, και η σοκαριστική ιστορία της Ελληνίδας φοιτήτριας στην Πενσιλβάνια που τον κατήγγειλε για ανάρμοστη συμπεριφορά πριν από 17 χρόνια.
Επί 17 χρόνια έκρυβε την αλήθεια από όλους. Επί 17 χρόνια δίδασκε στο αρχαιότερο ελληνικό πανεπιστήμιο, γνωρίζοντας καλά ότι δεν θα του επιτρεπόταν να διδάξει σε κανένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο. Και πριν από τρεις μήνες κατόρθωσε να εκλεγεί στη δεύτερη υψηλότερη θέση του Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτή του Αντιπρύτανη. Στο βιογραφικό του ο καθηγητής Οδοντιατρικής Αστέριος Δουκουδάκης αναφέρει ότι μέχρι το 1992, δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Temple της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
Αυτού που δεν αναφέρει – και που αποκαλύπτει σήμερα το VETO - είναι ότι είχε εκδιωχθεί από το πανεπιστήμιο κατηγορούμενος για τη σεξουαλική παρενόχληση της φοιτήτριας Αναστασίας Μπατσή, σε μία υπόθεση που είχε συνταράξει τότε την πόλη της Φιλαδέλφειας.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Γιατί έφυγε ο κ. Δουκουδάκης κακήν κακώς από τη Φιλαδέλφεια, αρνούμενος να παραστεί στη δίκη που έγινε εναντίον του; Γνώριζε το Τμήμα Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν τον εξέλεξε ως καθηγητή, το λόγο της απομάκρυνσης του από το Temple;
Πως είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, να αγνοεί το γεγονός ότι ένας καθηγητής του έφυγε από τις ΗΠΑ με το “στίγμα” της σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα αυτός ο άνθρωπος να εκλέγεται αντιπρύτανης;
-
Μεταπτυχιακό
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τηναρχή για να φωτίσουμε το μέγιστο αυτό ζήτημα ηθικής και όχι μόνο τάξης. Η Αναστασία Μπατσή γεννήθηκε στην Ελλάδα και μετανάστευσε μαζί με τους γονείς της στις ΗΠΑ, το 1968, σε ηλικία τριών ετών. Εκεί έλαβε πολύ αυστηρή ανατροφή: Φοίτησε σε καθολικό σχολείο του Μπρούκλιν και δεν της επιτρεπόταν να βγαίνει ραντεβού με αγόρια μέχρι που έκλεισε τα 20 της χρόνια.
Όταν αποφοίτησε από το σχολείο, η Μπατσή αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να σπουδάσει Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα παρακολουθούσε και μαθήματα ελληνικής γλώσσας, καθώς η μητρική της γλώσσα ήταν τα αγγαλικά. Όταν πήρε το πτυχίο της, το 1990, έκανε αίτηση και έγινε δεκτή για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Ωστόσο ένας καθηγήτης της στην Οδοντιατρική της συνέστησε να επικοινωνήσει με τον κ. Δουκουδάκη, ο οποίος την περασμένη χρονιά είχε γίνει Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος σπουδών στην Προσθετική της Οδοντιατρικής Σχολής, στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια.
Η Μπατσή, ακολούθησε τη συμβουλή του, τηλεφώνησε στον κ. Δουκουδάκη και ο τελευταίος τη βοήθησε να γίνει δεκτή στο μεταπτυχιακό. Έτσι, σε ηλικία 26 ετών, επέστρεψε στις ΗΠΑ.
-
Εκδηλώθηκε ο “Ντιουκ”
Πολύ σύντομα όμως, η νεαρή φοιτήτρια, κατάλαβε ότι ο κ. Δουκουδάκης (“Ντιουκ” για τους φίλους του στις ΗΠΑ) είχε άλλες βλέψεις απέναντί της. Τον Φεβρουάριο του 1991, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων στο μεταπτυχιακό, μαζί με άλλους συμφοιτητές της και τον Έλληνα καθηγητή, μετέβησαν στο Σικάγο για ένα επιστημονικό συνέδριο. Εκεί, ένα βράδυ, ο σημερινός Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, άρχισε για πρώτη φορά να της δείχνει ότι την βλέπει ερωτικά.
“Έπαθα σοκ”, είπε αργότερα στην κατάθεσή της στο δικαστήριο. “Τον έσπρωξα μακριά. Του είπα “Σε παρακαλώ, μην το κάνεις”. Απλά με κοίταξε. Και δεν σταμάτησε”.”Μου αρέσεις”, της απάντησε ο Δουκουδάκης. “Με ελκύεις. Και με χρειάζεσαι (σ.σ.: για τις σπουδές σου)”. Η Μπατσή του απάντησε: “Το ξέρεις ότι μπορεί να χάσεις τα πάντα – τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου, την καριέρα σου;”.”Θα το ρισκάρω” είπε κυνικά αυτός. Αυτό ήταν το πρώτο περιστατικό σε μία διετία διαρκούς σεξουαλικής παρενόχλησης της φοιτήτριας από τον καθηγητή της.
Η ίδια, όπως υποστηρίζει, αντιστεκόταν και διαμαρτύροταν και εκείνος με κάθε ευκαιρία την εξευτέλιζε μπροστά στους συμφοιτητές της, ακόμα και αν αργούσε λίγο να έρθει στην τάξη. Επιπρόσθετα, της έλεγε ότι, σε περίπτωση που δεν “συνεργαζόταν”, δεν θα έπαιρνε ποτέ πτυχίο. Όταν μάλιστα, πήγαινε στο γραφείο του, ο καθηγητής, “σύμφωνα με τις καταγγελίες της”, τη χάιδευε, προσπαθούσε να τη φιλήσει και έκανε ένα σωρό ακόμα ανάρμοστες χειρονομίες και σχόλια.
Η κατάσταση δημιούργησε μία σειρά από προβλήματα στην Μπατσή, με πρώτο και κυριότερο το γεγονός ότι εμφάνισε έλκος. Ένας ψυχολόγος που προσελήφθη από το Πανεπιστήμιο Temple για να την παρακολουθήσει απεφάνθη ότι η Ελληνίδα φοιτήτρια, έπασχε από κατάθλιψη και υπέφερε από “μετατραυματική αγχώδη διαταραχή”. Η ίδια έφτασε ένα βήμα πριν την απόπειρα αυτοκτονίας.
-
Στο δικαστήριο
Γιατί, τότε, η Μπατσή ανεχόταν όλη αυτή τη συμπεριφορά και δεν την κατήγγειλε, επί δύο χρόνια; “Ανατράφηκα μαθαίνοντας να σέβομαι τους μεγαλυτέρους μου”, είπε στο δικαστήριο. “Ήταν καθηγητής. Είχε εξουσία. Ήταν ο διευθυντής του τμήματος”, συνέχισε. Όπως υποστήριξαν οι δικηγόροι της, “ο Δουκουδάκης διηύθυνε το τμήμα του σαν να ήταν προσωπικό του φέουδο”. Η φοιτήτρια Οδοντιατρικής, τόνισε επίσης πως φοβόταν ότι ο κ. Δουκουδάκης όχι μόνο θα την έκοβε στα μαθήματα, αλλά θα της δημιουργούσε προβλήματα και στην Ελλάδα, όπου ήθελε να γυρίσει και να ασκήσει την Οδοντιατρική. Εντούτοις, η Αναστασία Μπατσή, είχε εκμυστηρευτεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε σε ορισμένους από τους καθηγητές της, αλλά και σε αρκετές φίλες της. Μία από αυτές, η Βίκυ Πετροπούλου, πήγε το 1992, στο γραφείο του διευθυντικού στελέχους του Πανεπιστημίου, τη Χέρτα Γκράχαμ, και της είπε ότι “η φίλη μου η Στέισι, έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή. Η κυρία Γκράχαμ, της απάντησε ότι η φίλη της έπρεπε η ίδια να κάνει την καταγγελία και μάλιστα γραπτά, προκειμένου η διοίκηση του πανεπιστημίου, να μπορέσει επίσημα να αναλάβει δράση. Η Μπατσή πείστηκε τελικά να το κάνει το Φεβρουάριο του 1993, αλλά δίστασε να υπογράψει την δήλωση καταγγελίας. “Δεν ήθελα να κατηγορήσω τον κ. Δουκουδάκη για σεξουαλική παρενόχληση επειδή φοβόμουν ότι θα του καταστρέψω την καριέρα και θα του διαλύσω την οικογένεια”, είπε η ίδια στο δικαστήριο.
Τελικά η καριέρα του κ. Δουκουδάκη όχι απλά δεν καταστράφηκε, αλλά έφτασε στο σημείο να γίνει το Νο 2 της διοίκησης του μεγαλύτερου ελληνικού πανεπιστημίου.
-
Καταγγελία
Όλα αυτά, βέβαια δεν μπορούσε να τα προβλέψει η Μπατσή, πριν από 17 χρόνια. Αποφάσισε όμως, τελικά, να υποβάλει επίσημη καταγγελία εναντίον του καθηγητή της, στις 19 Απριλίου του 1993. Ήταν και η ημέρα που το Temple απομάκρυνε τον κ. Δουκουδάκη από τη θέση του Διευθυντή του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και ξεκίνησε την έρευνα που οδήγησε στην οριστική απομάκρυνσή του στις 23 Ιουνίου του ίδιου έτους.
Η επιτροπή που ερεύνησε το ζήτημα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταγγελίες της φοιτήτριας συνοδευόταν από αποδείξεις που ήταν “ευρείες και ισχυρές” και ότι ο κ. Δουκουδάκης ήταν ένοχος για “βαρύ παράπτωμα”. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο – ο “Ντιουκ” μάζευε τα πράγματά του και έφευγε σαν κυνηγημένος από τις ΗΠΑ για να προσγειωθεί σχεδόν αμέσως στις ανοιχτές αγκάλες του ΕΚΠΑ. Κι όλα αυτά, ενώ η Μπατσή είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του, αλλά και εναντίον του Temple από τον Οκτώβριο.
Παρά την έκκληση των αρχών του Temple να παραμείνει στη Φιλαδέλφεια μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και να μην αφήσει το πανεπιστήμιο εκτεθειμένο, ο ίδιος αρνήθηκε, μπήκε στο πρώτο αεροπλάνο και κανείς δεν τον ξαναείδε από τότε. “Ο καθηγητής Δουκουδάκης άφησε όλο το βάρος στο πανεπιστήμιο”, σχολίασε η δικηγόρος του Temple.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, η δικηγόρος αρνήθηκε σθεναρά ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου μπορούσε να είχε κάνει κάτι νωρίτερα από την ημέρα που η φοιτήτρια κατέθεσε επίσημα καταγγελία εναντίον του καθηγητή της.
Οι δικηγόροι της Μπατσή υποστήριζαν το αντίθετο, αφού η φοιτήτρια είχε καταγγείλει προφορικά το γεγονός. Ποια ήταν η τελική έκβαση της δίκης; Καμία. ΟΙ δύο πλευρές ήρθαν τελικά σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η Μπατσή ζητούσε αρχικά ως αποζημίωση το ποσό του 1,4 εκατομμυρίου δολαρίων. Κανείς δεν έμαθε ποτέ τελικά πόσα δέχθηκε το πανεπιστήμιο να της δώσει για να κλείσει η υπόθεση.
-
Πρυτανικές εκλογές
Πιθανώς δεν το έμαθε ούτε ο “φυγάς” κ. Δουκουδάκης, που δεν ξαναπάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, συνέχισε απρόσκοπτα την ακαδημαϊκή του καριέρα, εκλεγόμενος μάλιστα δύο φορές πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής. Τον Ιούνιο του 2010, στις πρυτανικές εκλογές για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έθεσε υποψηφιότητα για αντιπρύτανης με το σχήμα του υποψηφίου πρύτανη κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, που τελικά επικράτησε.
DentNews Net