Aυτό αναφέρει σε πρωτοσέλιδό του το «Βήμα» του Σαββάτου, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών με την «εκπτωτική» αυτή κίνηση είναι η είσπραξη περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2011-2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο 2011. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το μέτρο αυτό έχει την σύμφωνη γνώμη τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και του υπουργείου Εσωτερικών
Τα υπουργεία Οικονομικών, ΥΠΕΚΑ και Εσωτερικών σε αλλεπάλληλες συσκέψεις το τελευταίο διάστημα, άλλοτε με την ξεχωριστή συμμετοχή της Τίνας Μπιρμπίλη, του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Γ. Ντόλιου και άλλοτε σε επίπεδο γενικών γραμματέων και υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσαν ότι τα βασικά προβλήματα εξαιτίας των οποίων δεν εισπράττονται τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα είναι δύο: πρώτον, η έντονη απροθυμία του κρατικού μηχανισμού (κυρίως των πολεοδομιών) να κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και, δεύτερον και κυριότερο, το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης που θεωρούνται πολύ υψηλά, κυρίως σήμερα που είναι μια εποχή «ισχνών αγελάδων».
Σήμερα το πρόστιμο για την ανέγερση αυθαιρέτου είναι ίσο με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας και το πρόστιμο διατήρησης, ετησίως, ίσο με το 5% της αντικειμενικής αξίας. Με την έκπτωση του προστίμου θεωρείται ότι θα προσέλθουν χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ώστε να απαλλαγούν από την αγωνία της καταγγελίας, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις από εκβιασμούς κρατικών αξιωματούχων κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Τα χρήματα από τα πρόστιμα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα καταλήξουν στο Πράσινο Ταμείο αλλά στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Η «περαίωση» δεν θα αγγίζει όσα κτίσματα βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους, που συνήθως είναι βίλες πολλών τετραγωνικών. Μάλιστα, πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι στο ίδιο πνεύμα ετοιμάζεται ρύθμιση και για όσους δεν έχουν δηλώσει πισίνες ή τα σκάφη τους στην Εφορία.
Πηγή: www.madata.gr