Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τα κενά μνήμης είναι (κυρίως) γένους αρσενικού


Πλήττει περισσότερο τους άνδρες η λεγόμενη Ελαφρά Γνωστική Έκπτωση

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προσωρινά κενά μνήμης, όπως δείχνει νέα αμερικανική μελέτη από το Ερευνητικό Κέντρο Mayo για τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Όπως διαπίστωσαν, το 19% των ανδρών ηλικίας 70 με 89 ετών έπασχαν από την αποκαλούμενη Ελαφρά Γνωστική Έκπτωση, σε σύγκριση με 14% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες.


Οι πάσχοντες από Ελαφρά Γνωστική Έκπτωση έχουν προβλήματα μνήμης, αλλά μπορούν να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και γενικώς αντιλαμβάνονται ότι ξεχνούν.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας υποστηρίζει ότι η Ελαφρά Γνωστική Έκπτωση εμπίπτει σε μία ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ φυσιολογικής αφηρημάδας και άνοιας.


Ο ερευνητής δρ Ρόναλντ Πίτερσεν δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά γιατί η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία εμφανίζεται με τέτοια συμπτώματα, επηρεάζει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. «Η διαφορά στο φύλο ήταν κατά κάποιο τρόπο εντυπωσιακή για εμάς, γιατί οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες», είπε ο Πίτερσεν στο Reuters Health.

Ενώ δεν υπάρχουν φάρμακα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της Ελαφράς Γνωστικής Έκπτωσης, ο Πίτερσεν είπε ότι οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Πρότεινε το διάβασμα και τον κινηματογράφο καθώς και τις συναναστροφές με τους φίλους και την οικογένεια, την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.


Πηγή: www.newsbeast.gr