Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Άρση των περιορισμών στην έρευνα με βλαστοκύτταρα!

Αμερικανικό εφετείο έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης Ομπάμα για προσωρινή άρση της απαγόρευσης στη διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων για έρευνες με εμβρυακά βλαστοκύτταρα. Η απόφαση ισχύει πάντως μόνο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε άλλο δικαστήριο.

 Η διάθεση κονδυλίων σταμάτησε με περιοριστικά μέτρα που επέβαλε περιφερειακό δικαστήριο στις 23 Αυγούστου. Αιτία ήταν η αγωγή που κατέθεσε ομάδα ερευνητών και θρησκευτικών οργανώσεων, η οποία υποστηρίζει ότι οι εν λόγω κρατικές έρευνες παραβιάζουν ομοσπονδιακό νόμο του 1996.

 Ο νόμος αυτός, που είχε ψηφιστεί πριν από την ανακάλυψη των εμβρυακών βλαστικών κυττάρων, απαγορεύει τη διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων για έρευνες που προϋποθέτουν την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων.

 Η κυβέρνηση Ομπάμα επισημαίνει από την πλευρά της ότι οι έρευνες αξιοποιούν έμβρυα που ούτως ή άλλως περισσεύουν από κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης πέτυχαν τώρα την άρση των περιοριστικών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη επειδή αχρηστεύουν πειράματα για τα οποία δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογούμενων.

 Η απαγόρευση της διάθεσης ομοσπονδιακών κονδυλίων είχε αρχικά επιβληθεί από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, ωστόσο η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε την επίσημη πολιτική.
 Η αγωγή που κατατέθηκε κατά της πολιτικής Ομπάμα θα εξεταστεί από άλλο δικαστήριο στο μέλλον. Σε περίπτωση που οι ενάγοντες κερδίσουν, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει νέα έφεση.


Πηγή: www.tovima.gr