Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Εξέταση-εξπρές για τη φυματίωση

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πολύ σημαντική κρίνεται από την επιστημονική κοινότητα η ανάπτυξη μιας νέας εξέτασης η οποία μπορεί να δείξει σε λιγότερο από δύο ώρες αν κάποιος πάσχει από φυματίωση και επιπλέον αν το βακτήριο είναι ανθεκτικό στα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται εναντίον της ασθένειας.
Με τα σημερινά δεδομένα χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει την ασθένεια και δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε την ανθεκτικότητα του βακτηρίου στα αντιβιοτικά. Με δεδομένο ότι ο βάκιλος της φυματίωσης σκοτώνει περί τους 2 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο, η νέα εξέταση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για δεκάδες χιλιάδες άτομα.


Η διαγνωστική εξέταση Χpert ΜΤΒ/RΙF αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Cepheid για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης και με τη συνεργασία του Ιδρύματος για Καινοτόμες Νέες Διαγνωστικές Εξετάσεις, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα με έδρα την Ελβετία, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Οι δοκιμές έγιναν σε 1.730 άτομα από χώρες όπως η Ινδία, το Περού, το Αζερμπαϊτζάν και η Νότια Αφρική για τα οποία υπήρχε η υποψία ότι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια.

Οπως διαπιστώθηκε στις δοκιμές, η εξέταση εντοπίζει την ασθένεια στο 98% των περιπτώσεων. Αποδείχθηκε μάλιστα ότι η εξέταση μπορεί ταυτόχρονα να διαπιστώσει, και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, αν το βακτήριο είναι ανθεκτικό στη ριφαμπικίνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά βάση στην αντιμετώπιση της φυματίωσης.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η εξέταση μπορεί να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα το εξετάσει ως πρώτη προτεραιότητα» αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού. Ειδικοί του ΠΟΥ θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσουν αν θα συστήσουν τη χρήση του τεστ στα υπουργεία Υγείας.




Πηγή: www.tovima.gr