Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Ευαγγελισμός: Η «υποτίμηση» της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Η υποβάθμιση εδώ και χρόνια της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είναι γεγονός, παρά τις προσπάθειες του έμπειρου και εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σε σημερινή του ανακοίνωση επανέρχεται στο θέμα, αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί, η οποία όπως είναι φυσικό υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, θέτοντας ακόμα και σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.Όπως εξηγεί το Σωματείο Εργαζομε΄νων στον Ευαγγελισμό, κάθε χρόνο γίνονται στη χώρα περίπου 10.500 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Από αυτές μόνο το 20% πραγματοποιούνται στα 9 κρατικά Νοσοκομεία (2.100 επεμβάσεις) από τις οποίες οι 600 μόνο στον «Ευαγγελισμό». Δύο από τα 9 Καρδιοχειρουργικά κέντρα (Πάτρα και Ηράκλειο) σχεδόν  δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.


Τα Ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν για κάθε επέμβαση 9.500 με 10.000 € στον ιδιωτικό τομέα και 4.500 με 5.000 € στο Δημόσιο. Συνολικά η επέμβαση στοιχίζει άμεσα ή έμμεσα (μέσω Ταμείου) στον ασθενή περίπου 15.000 € στον ιδιωτικό τομέα, ποσό που αυξάνει κατακόρυφα όταν χρειάζονται επιπλέον υλικά, ή αν υπάρξουν επιπλοκές.
Οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στον Ευαγγελισμό.


Στον Ευαγγελισμό ξεκίνησαν με επιτυχία οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς το 1990. Η αρμοδιότητα αυτή παραχωρήθηκε στο «Ωνάσειο» με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση. 


Στον Ευαγγελισμό λειτουργεί το μεγαλύτερο καρδιολογικό και αρρυθμιολογικό κέντρο στην Ελλάδα (95 κλίνες) με εξοπλισμό πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες.


Λειτουργεί ένα μόνο καρδιοχειρουργικό τραπέζι, που λόγω του όγκου εργασίας και των συχνών εφημεριών λειτουργεί νυχθημερόν και τα Σαββατοκύριακα. Τα επείγοντα   περιστατικά, βαριά στην πλειοψηφία τους, όπως τα διαχωριστικά ανευρύσματα καταλαμβάνουν μεγάλο χρόνο, καθυστερώντας επικίνδυνα τα ημιεπείγοντα που νοσηλεύονται στις καρδιολογικές κλινικές. Το προσωπικό στο χειρουργείο, στην Ανάνηψη Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών (Α.Κ.Α.) και στην Κλινική έχει εξοντωθεί.


Η Α.Κ.Α. διαθέτει 8 κλίνες με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και αναλογία 2,5/1 νοσηλευτή Τ.Ε. ή Π.Ε. ανά κλίνη αντί της διεθνούς αναλογίας 3,5-4/1.


Η Κλινική που υποδέχεται τους χειρουργημένους την 3η ή 4η ημέρα μετά την εγχείρηση, έχει ελλιπέστατο προσωπικό.
Τα νέα χειρουργεία θα είναι σε λειτουργία το νωρίτερο σε 3 χρόνια.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που χρειάζονται καρδιοχειρουργική επέμβαση κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα που «τζιράρει» από τους ασθενείς πάνω από 120.000.000 € ετησίως. Ταυτόχρονα το έμπειρο προσωπικό εξοντώνεται σε σημείο που αρκετοί ζητούν επειγόντως να βρουν άλλο χώρο δουλειάς.


Οι προτάσεις των εργαζομένων του Ευαγγελισμού:


1. ΑΜΕΣΑ:
  • Μεγάλη αύξηση του προσωπικού του χειρουργείου για να υπάρχουν προϋποθέσεις λειτουργίας 2ης ΚΡΧ τράπεζας.
  • 4 νοσηλευτές Τ.Ε. ή Π.Ε., 1 φυσιοθεραπευτής και γραμματειακή υποστήριξη για να λειτουργούν με ασφάλεια και οι 8 κλίνες της Α.Κ.Α., αντί 7 ως σήμερα.
  • 6 νοσηλευτές Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. για την ΚΡΧ Κλινική.
2. ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ:
Υπάρχει χώρος που μπορεί σε λίγους μήνες να αναπτυχθεί η 2η ΚΡΧ τράπεζα.


3. ΣΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΡΙΕΤΙΑΣ:
Παράλληλα με τα έργα για τα νέα χειρουργεία που καθυστερούν κατά απαράδεκτο τρόπο, να προβλεφθεί προσωπικό και εξοπλισμός για να μην μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να μην χαρατσώνονται ασθενείς και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σε πλήρη ανάπτυξη με 2η καρδιοχειρουργική τράπεζα, με άμεση στήριξη της Α.Κ.Α. και της Κλινικής με προσωπικό, θα υπερδιπλασιαστούν οι επεμβάσεις με όφελος για ασθενείς και Ταμεία πάνω από 6.000.000 € το χρόνο (το 50% των εφημεριών όλων των γιατρών του «Ευαγγελισμού»).


«Αν η κυβέρνηση, η 1η ΥΠΕ και η Διοίκηση του «Ευαγγελισμού» δεν προχωρήσουν σε λήψη μέτρων, όλο και περισσότεροι ασθενείς θα ακουμπάνε ακριβό τίμημα στους επιχειρηματίες υγείας, όλο και περισσότεροι θα μπαίνουν σε κίνδυνο, όλο και περισσότεροι υγειονομικοί θα εξοντώνονται», καταλήγει το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού.


Πηγή: www.healthview.com