Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΝΔ: Η εικόνα της υγείας δεν αλλάζει με τρικ και αλχημείες


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση άσκησε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κ. Μ. Σαλμάς, με αφορμή τους στόχους που έθεσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ως προϋποθέσεις για την παραμονή του στην ηγεσία του υπουργείου.

«Με “τρικ” και αλχημείες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα στο νευραλιγικό τομέα της Υγείας. Δεν μπορεί να κρύψει ότι όλοι οι δείκτες επιδεινώθηκαν. Δεν μπορεί να ξεγελά τον ελληνικό λαό. Η αλήθεια είναι μία και φαίνεται» υποστηρίζει σε σχετική του δήλωση ο κ. Σαλμάς και παραθέτει σειρά στοιχείων, που, απαντούν –όπως αναφέρει- στους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ.
Ο τομεάρχης της ΝΔ επισημαίνει συγκεκριμένα ότι ο τρόπος οργάνωσης και χρηματοδότησης του ΕΣΥ δεν έχει αλλάξει σε τίποτα, ενώ –όπως υποστηρίζει- η πολυπλοκότητα του συστήματος όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ροές μεταξύ φορέων κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομείων, προμηθευτών παραμένει.
«Οι νοσοκομειακές δαπάνες το α΄ εξάμηνο του 2010 παρουσίασαν ελάχιστη μείωση 8%-10% που οφείλεται στην υπολειτουργία των Νοσοκομείων, είτε λόγω επισχέσεων εργασίας από γιατρούς, είτε λόγω εμπάργκο στις προμήθειες από τους προμηθευτές, είτε λόγω της μη υπογραφής από τους διοικητές για υλικά, προκειμένου να εμφανιστεί μείωση δαπανών. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η μείωση των πράξεων και των χειρουργείων στο α’ εξάμηνο του 2010 και η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης», επισημαίνει.
Καταγγέλλει παράλληλα ότι οι προμήθειες των νοσοκομείων το χρόνο αυτό ύψους 2,6 δις ευρώ έγιναν εντελώς παράνομα, είτε με απευθείας αναθέσεις, είτε με παρατάσεις των συμβάσεων, είτε με τιμές ΦΕΚ με βάση νόμο που είχε καταργηθεί προ έτους.
Εκτιμά ακόμη δεν έχει υπάρξει καμίας πρόοδος στην Μηχανογράφηση των Νοσοκομείων και την χρησιμοποίηση των διπλογραφικών συστημάτων με εφαρμογή της αναλυτικής λογιστικής και προσθέτει ότι νοσοκομεία δεν δημοσιεύουν ακόμη και σήμερα ισολογισμούς.
Ο κ. Σαλμάς κάνει επίσης λόγο για μηδενική απορρόφηση του ΕΣΠΑ της Υγείας και επισημαίνει ότι παρά τις εξαγγελίες για 3000 νέες προσλήψεις νοσηλευτών για το 2010, η δέσμευση αυτή εδν υλοποιήθηκε ποτέ. «Γιατί ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος έθεσε τρείς όρους για να παραμείνει στο Υπουργείο;», διερωτάται τέλος ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.


Πηγή: www.naftemporiki.gr