Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Τα μωρά της εξωσωματικής γίνονται ψηλότερα παιδιά



Τα παιδιά που γεννιούνται με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι πιθανότερο να γίνουν ψηλότερα από αυτά που γεννιούνται με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με μια νέα νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Λίγκινς του πανεπιστημίου του Όκλαντ, υπό τον διευθυντή Γουέιν Κάτφιλντ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που συλλαμβάνονται εξωσωματικά (από φρέσκα μάλλον παρά από κατεψυγμένα ωάρια) είναι, μέχρι την ηλικία των έξι ετών, περίπου 2,6 εκατοστά ψηλότερα, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά. 

    Η έρευνα, που μελέτησε περίπου 200 παιδιά, βρήκε ότι η διαφορά ύψους δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες, όπως η διαφορά ύψους των γονέων. Η «ψαλίδα» του ύψους είναι ακόμα πιο αισθητή στα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια. 

    Οι ερευνητές δηλώνουν, προς το παρόν, αδυναμία να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, υποψιάζονται όμως ότι έχει να κάνει με το διαφορετικό ορμονικό «προφίλ» των «παιδιών του σωλήνα», πράγμα που βοηθάει την ανάπτυξή τους. Οι διαφορετικές ορμόνες πιθανώς οφείλονται στα φάρμακα που οι μητέρες πήραν στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή μπορεί να έχουν σχέση με την εργαστηριακή καλλιέργεια μέσα στην οποία αναπτύχθηκαν τα έμβρυα της εξωσωματικής κατά τις 36 πρώτες ώρες μετά τη γονιμοποίηση και πριν μεταφερθούν στην μήτρα.

    Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τον Κάτφιλντ, είναι απλώς ότι οι γιατροί επιλέγουν τα μεγαλύτερα και πιο ανεπτυγμένα γονιμοποιημένα ωάρια, για να έχουν περισσότερες πιθανότητες ότι η τεχνική αναπαραγωγής θα πετύχει, με αποτέλεσμα να ευνοείται η γέννηση των πιο μεγαλόσωμων παιδιών. 

    Οι ερευνητές τόνισαν ότι αρκετά πράγματα δεν είναι ακόμα γνωστά για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή -η οποία κατά τα προηγούμενα 32 χρόνια, που υπάρχει, έχει καταστήσει εφικτές τουλάχιστον 4 εκατ. γεννήσεις παγκοσμίως- με συνέπεια να πρέπει, όπως είπαν, να γίνουν περισσότερες μελέτες για τα παιδιά της εξωσωματικής. 

    Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν εστιάσει κυρίως στη νοημοσύνη και έχουν δείξει ότι τα «παιδιά του σωλήνα» δεν υστερούν σε γνωσιακές λειτουργίες, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη διεθνώς που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα της ανάπτυξης και του μεταβολισμού αυτών των παιδιών.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι τα «παιδιά του σωλήνα» είναι πιο ευάλωτα σε διάφορες παθήσεις, όπως το άσθμα ή η αρθρίτιδα, όμως οι νεοζηλανδοί επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί γι’ αυτό, λέγοντας ότι επειδή τα παιδιά της εξωσωματικής συνήθως γεννιούνται πρόωρα και συχνά είναι δίδυμα ή τρίδυμα, είναι πιο επιρρεπή σε κατοπινά προβλήματα υγείας, όμως αυτό δεν σχετίζεται κατ’ ανάγκην με αυτή καθεαυτή τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

    Ο βρετανός επιστήμων Μπομπ Έντουαρντς, του οποίου η πρωτοποριακή έρευνα έφερε στον κόσμο το πρώτο «παιδί του σωλήνα», τη Λουίζ Μπράουν, το 1978, βραβεύτηκε φέτος με το Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής. 




Πηγή: www.nooz.gr