Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Δόγμα Μέρκελ για μετανάστες

Σε μία ομιλία προς το κόμμα της, που σηματοδοτεί το τέλος της ανοικτής γερμανικής μεταπολεμικής κοινωνίας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διακήρυξε ότι το μοντέλο συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών σε έναν τόπο έχει πια πεθάνει, θέτοντας το νέο Δόγμα για την πορεία της χώρας. Παράλληλα ζήτησε εξειδικευμένους ξένους εργαζόμενους.


Οι προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας στη Γερμανία, απέτυχαν. Τάδε Έφη  Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στο Πότσνταμ σε συγκέντρωση της νεολαίας του συντηρητικού κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU),
Η Μέρκελ στη σημερινή  της ομιλία  παίζει με τη φωτιά και τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ούτε λίγο ούτε πολύ μπροστά στο ένθερμο νεανικό κοινό τόνισε πως το  μοντέλο μιας πολυπολιτισμικής Γερμανίας, όπου φέρονται να συμβιώνουν αρμονικά διάφοροι πολιτισμοί "απέτυχε εντελώς".
Η  έννοια "multikulti" - όπου οι άνθρωποι  "Ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και είμαστε ικανοποιημένοι", απέτυχε είπε η καγκελάριος. 
Η ομιλία της έρχεται σε μια περίοδο όπου στη χώρα δημιουργείται ένα αντιμεταναστευτικό κλίμα. Αυτό φανερώνει και μια πρόσφατη έρευνα η οποία δείχνει ότι ένα 30% των Γερμανών πιστεύουν ότι η Γερμανία έχει υπερχειλίσει από ξένους!
Αφορμή είναι  η έρευνα του ιδρύματος  Friedrich Ebert το οποίο τονίζει ότι στη Γερμανία αυτή τη στιγμή  ζουν 16 εκατομμύρια μετανάστες, ενώ  πολλοί απ’ αυτούς επιβιώνουν με τη βοήθεια των κοινωνικών παροχών του κράτους.
Η Μέρκελ μπροστά στο ένθερμο κοινό της δήλωσε:
"Στην αρχή της δεκαετίας του '60 η χώρα μας κάλεσε  διάφορους αλλοδαπούς  εργαζομένους για να έρθουν  στη Γερμανία. Αυτοί τώρα  ζουν στη χώρα μας ... Εμείς τότε  είπαμε. Δεν θα μείνουν , κάποια στιγμή θα φύγουν, αλλά αυτό δεν έγινε πραγματικότητα".
H Καγκελάριος δήλωσε ότι η  Γερμανία παραμένει μια χώρα ανοικτή στον κόσμο, εντούτοις επισήμανε: "Δεν χρειαζόμαστε μια μετανάστευση που βαρύνει το κοινωνικό μας σύστημα".
Ωστόσο η Γερμανία χρειάζεται μετανάστες με εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση, καθώς δεν διαθέτει επαρκές εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τόνισε η καγκελάριος.
Στην ομιλία της, αναφέρθηκε επίσης  στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Γερμανού Πρόεδρου Κρίστιαν Βόλφ ο οποίος είχε πει  ότι το Ισλάμ ήταν μέρος της Γερμανίας, όπως ο Χριστιανισμός και ο Ιουδαϊσμός.
Ο Βόλφ στην ομιλία του για την 20η επέτειο της γερμανικής ένωσης στις 4 Οκτωβρίου   είχε δηλώσει επίσης ότι αφενός οι μετανάστες στη Γερμανία πρέπει να κάνουν περισσότερη προσπάθεια για  ενσωμάτωση και αφετέρου από η  γερμανική κοινωνία να πρέπει να δείξει  μεγαλύτερη διαλλακτικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχόλιά της έρχονται μία εβδομάδα αφότου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίον δεσμεύτηκαν  να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη βελτίωση της συχνά κακής  ενσωμάτωσης   περίπου 2,5 εκατομμυρίων Τούρκων  στη  Γερμανία.


Πηγή: www.news247.gr