Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Επικίνδυνη η κωδεΐνη - προκαλεί εθισµό

Πληθαίνουν οι ανησυχίες των επιστηµόνων για την οπιούχο ουσία κωδεΐνη, που χρησιµοποιείται κυρίως ως αναλγητικό. Σύµφωνα µε πρόσφατες µελέτες, η συγκεκριµένη ουσία είναι επικίνδυνη για την υγεία, αναποτελεσµατική και όταν λαµβάνεται συστηµατικά προκαλεί εθισµό.

Μετά τη σκληρή κριτική δύο καναδών ειδικών που εισηγήθηκαν τη σταδιακή απόσυρση της κωδεΐνης ως αναλγητικού σε ανηλίκους και ενηλίκους, η ανεξάρτητη βρετανική κυβερνητική υπηρεσία ΜΗRΑ (Μedicines and Ηealthcare Regulatory Αgency), που ασχολείται µε θέµατα ασφαλείας φαρµάκων, απέσυρε τα σκευάσµατα για τον βήχα που χορηγούνται σε παιδιά.

Στην επίσηµη ανακοίνωση του οργανισµού αναφέρεται πως «συνολικά οι κίνδυνοι για τα παιδιά από τα αντιβηχικά φάρµακα που περιέχουν κωδεΐνη υπερακοντίζουν τα οφέλη».

Η κωδεΐνη ανήκει στην κατηγορία των προφαρµάκων, δηλαδή δεν επιδρά κατευθείαν στον οργανισµό, αλλά διασπάται στο συκώτι και στη συνέχεια παράγεται µορφίνη, το οπιούχο ναρκωτικό που είναι αποτελεσµατικό ως παυσίπονο. Η αντίδραση του οργανισµού στην κωδεΐνη εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη γενετική σύσταση κάθε ανθρώπου, υποστηρίζουν οι επιστήµονες.

Σύµφωνα µε υπολογισµούς, περίπου 30.000 άνθρωποι είναι σήµερα εθισµένοι στην κωδεΐνη - ενώ έχει υποστηριχθεί ότι η συγκεκριµένη ουσία έπαιξε ρόλο και στον θάνατο του Ελβις Πρίσλεϊ, καθώς έκανε τακτική χρήση.

Το γεγονός αυτό, σηµειώνει η «Ιντιπέντεντ», ώθησε τους επικεφαλής των ερευνών Νόνι ΜακΝτόναλντ από το Πανεπιστήµιο Dalhousie του Χάλιφαξ και Στιούαρτ ΜακΛέοντ από το βρετανικό Πανεπιστήµιο Κολούµπια να εισηγηθούν την πλήρη απαγόρευση του φαρµάκου.
Με δίγραµµες συνταγές στην Ελλάδα

Ειδική δίγραµµη συνταγή, µε την οποία χαρακτηρίζονται τα ναρκωτικά, απαιτούν όλα τα φάρµακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και περιέχουν κωδεΐνη.

Εξαίρεση αποτελεί το αντιβηχικό σιρόπι Sival Β. Η δράση του καταστέλλει µερικώς το αναπνευστικό σύστηµα προκειµένου να διακόπτει το σύµπτωµα του βήχα. «Οταν όµως πάρει κάποιος υπερβολική δόση µπορεί να πάθει καταστολή του αναπνευστικού, δηλαδή άπνοια και να πεθάνει», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Δηµήτρης Κούβελας, που επισηµαίνει ότι η ποσότητα της κωδεΐνης που περιέχει είναι ελάχιστη.

«Το σιρόπι δεν το δίνουµε στους ασθενείς παρά µόνο µε απλή συνταγή γιατρού και µόνο ένα µπουκάλι. Στην περίπτωση που ο γιατρός επιθυµεί να χορηγήσει µεγαλύτερη ποσότητα, θα πρέπει να γράψει ειδική δίγραµµη κόκκινη συνταγή», λέει ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν έχει ακούσει ή µάθει ποτέ για εθισµό σε φάρµακο µε κωδεΐνη. 


Πηγή: ygeia.tanea.gr