Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Σε περικοπές 1,4 δις προχωρά το υπουργείο Υγείας

Σε περικοπές δαπανών που θα φτάνουν το 1,4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου στοχεύει το υπουργείο Υγείας, αποκλείοντας όμως συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή περικοπές μισθών.
Μετά τη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι «η συζήτηση δεν έχει κλείσει».
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εξοικονομήσει 568 εκατ. ευρώ, που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες του συστήματος, και 840 εκατ. ευρώ επιπλέον ενώ εκτός των 568 εκατ. ευρώ, η τρόικα αξιώνει εξοικονόμηση άλλων 700 εκατ. ευρώ. 

Στο επόμενο και κρίσιμο ραντεβού της Πέμπτης, το υπουργείο θα πρέπει να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας ότι υπάρχει δυνατότητα εξοικονόμησης 840 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2011. Ο υπουργός, πάντως, διευκρίνισε ότι οι δράσεις αυτές είναι συγκεκριμένες και δεν υπάρχει περιθώριο επιπλέον κινήσεων για εξοικονόμηση. «Δεν βλέπω άλλες πολιτικές, δεν ξέρω από πού αλλού μπορώ να τα βρω» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με τα 840 εκατ. ο υπουργός υποστήριξε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν από την ημερήσια λειτουργία των νοσοκομείων, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ υποστήριξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να σταματήσουν να επισκέπτονται οποιονδήποτε γιατρό, αλλά κάποιον από τους 12.000 γιατρούς του ΟΠΑΔ».

Εκτίμησε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περί τα 280 εκατ. με τις παρεμβάσεις, που έχουν γίνει στον ΟΠΑΔ, και άλλα 250 από την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών. Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα 89 ακριβότερα φάρμακα θα αγοράζονται πλέον και εκτός των φαρμακείων των νοσοκομείων με μικρότερο κέρδος, θα εξοικονομηθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ. 

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αναζητούν παροχή υπηρεσιών Υγείας σε έξι πλέον συγκεκριμένα νοσοκομεία, τέσσερα στην Αθήνα και δύο στην Θεσσαλονίκη, με στόχο την αντιμετώπιση της υπερσυνταγογράφησης, ενώ επισήμανε ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα και από το μέτρο καταβολής τριών ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία από τους μετανάστες, τους ανασφάλιστους και τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ. 

Προωθείται επιπλέον απαγόρευση χορήγησης του συνόλου των φαρμάκων στους ανασφάλιστους, οι οποίοι στο εξής θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο γενόσημα φάρμακα.



Πηγή: www.tvxs.gr