Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

‘Έξυπνο χάπι’ με μικροτσίπ θα παρακολουθεί την υγεία

Η Novartis AG σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση από ρυθμιστικές αρχές εντός 18 μηνών για καινοτόμο χάπι που περιέχει μικροτσίπ, φέρνοντας πιο κοντά την ιδέα της τεχνολογίας ‘έξυπνου χαπιού’. 

Το αρχικό πρόγραμμα αφορά τη χρήση ενός από τα γνωστά χάπια της εταιρείας που λαμβάνεται από ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση για να αποφύγουν την απόρριψη μοσχεύματος. Ωστόσο, ο Trevor Mundel, επικεφαλής ανάπτυξης, πιστεύει ότι η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά άλλα χάπια. 

Ο Mundel δήλωσε ότι προχωρούν παραπέρα το χάπι που λαμβάνεται σε περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων, με μικροτσίπ, και ελπίζει ότι εντός 18 μηνών θα έχουν καταλήξει σε κάτι προς έγκριση σε ρυθμιστικές αρχές, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Θεωρεί ότι υπάρχει περαιτέρω προοπτική.

Τα μικροτσίπ που βρίσκονται εντός του χαπιού ενεργοποιούνται από τα οξέα του στομάχου και στέλνουν πληροφορίες σε μικρό επίθεμα που φορά ο ασθενής και μεταδίδουν στοιχεία σε smartphone ή σε γιατρό μέσω διαδικτύου. 

Σύμφωνα με τον Mundel, ο αρχικός σχεδιασμός εστίαζε στην εξασφάλιση ότι ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα τη σωστή στιγμή και στη δόση που χρειάζεται-σημαντικό θέμα για ανθρώπους μετά από επεμβάσεις μεταμόσχευσης νεφρών και άλλων οργάνων, όταν η αγωγή χρειάζεται συχνά προσαρμογή. 

Μακροπρόθεσμα, ελπίζει να διευρύνει την ιδέα έξυπνου χαπιού σε άλλους τύπους φαρμάκων και να χρησιμοποιήσει τον πλούτο των πληροφοριών που συλλέγει το τσιπ, από τον παλμό και τη θερμοκρασία έως την κίνηση του σώματος, για να ελέγξει ότι τα φάρμακα δρουν κανονικά. 

Καθώς τα μικροσκοπικά τσιπς προστίθενται σε υπάρχοντα φάρμακα, η Novartis δεν περιμένει να διενεργήσει κλινικές δοκιμές πλήρους κλίμακας για να αποδείξει ότι τα νέα προϊόντα δρουν. Αντίθετα, στοχεύει σε δοκιμές βιοισοδυναμίας για να καταδείξει ότι είναι ίδια με τα αυθεντικά. 

Ένα μεγάλο ζήτημα μπορεί ενδεχομένως να αφορά το είδος των εξετάσεων που θα πραγματοποιούνται για την προστασία των προσωπικών ιατρικών δεδομένων, καθώς διαβιβάζονται από το εσωτερικό του οργανισμού με ασύρματη τεχνολογία και Bluetooth.



Πηγή: www.iatronet.gr