Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Στις κάλπες προσέρχονται οι Αμερικανοί

Εν μέσω γενικευμένης δυσαρέσκειας για την οικονομική κατάσταση, διεξάγονται την Τρίτη στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη 435 μελών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και 37 μελών της Γερουσίας. Θα εκλεγούν επίσης 37 νέοι κυβερνήτες, σε σύνολο 50.

Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στο Κονέκτικατ, την Ιντιάνα, τη Νέα Υόρκη, το Κεντάκι, το Μέιν, το Τενεσί, το Βερμόντ και τη Βιρτζίνια. Τελευταίες θα κλείσουν οι κάλπες στην Αλάσκα (στις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας).

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό ο έλεγχος του Κογκρέσου να περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, αφού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται να χάνουν σημαντικό ποσοστό και να υπολείπονται κατά πολύ των αντιπάλων τους.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνουν ποσοστό 55% έναντι μόνο 40% των Δημοκρατικών μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν.

Δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Ομπάμα, με την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας να κινούνται υποτονικά, οι Δημοκρατικοί αναμένεται ότι θα πληρώσουν το τίμημα στις εκλογές αυτές απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους και την υπερσυντηρητική πτέρυγά τους, το Tea Party. Εκτός από έδρες στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται ότι θα χάσουν επίσης και αρκετές Πολιτείες.

Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν είναι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Δημοκρατικός Χάρι Ριντ που παίζει την πολιτική επιβίωσή του στη Νεβάδα, μια Πολιτεία που κατέχει το ρεκόρ ανεργίας και κατασχέσεων σπιτιών στη χώρα. Η υπερσυντηρητική αντίπαλός του, Σάρον Ανγκλ, προηγείται κατά μία μονάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Public Policy Polling.

Τόσο στη Νεβάδα, όσο και σε άλλες Πολιτείες, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι Δημοκρατικοί είναι σε θέση να κινητοποιήσουν τις κοινωνικές ομάδες που έδωσαν τη νίκη στον Μπαράκ Ομπάμα το 2008: τους νέους, τους μαύρους, τις γυναίκες και τους ισπανόφωνους.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να αποσπάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, θα έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν -όπως έχουν ήδη υποσχεθεί- τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Μπ.Ομπάμα θα πρέπει επίσης να βάλει στο περιθώριο τη φιλοδοξία του να μεταρρυθμίσει ή ακόμη και να βρει μια συμβιβαστική πρόταση στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης.


Πηγή: www.tanea.gr