Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Μέρα τρόμου στην Αθήνα

Δύο εκρήξεις σε πρεσβείες και εντοπισμός και εξουδετέρωση τριών δεμάτων βομβών έθεσαν σε κόκκινο συναγερμό την ΕΛΑΣ. Έκρηξη σε πρεσβείες Βουλγαρίας και Ρωσίας, εξουδετέρωση σε Βουλή, πρεσβεία Βουλγαρίας και εταιρία κούριερ στο Παγκράτι. Ελεγχόμενη έκρηξη και στην Ακτή Μιαούλη.

Γενικός συναγερμός στην ΕΛΑΣ από δύο εκρήξεις σε πρεσβείες και τρεις αποστολές δεμάτων βομβών σε αντίστοιχο αριθμό επίσης ξένων πρεσβειών στην Αθήνα.
Τα δέματα βόμβες εξερράγησαν σε δύο περιπτώσεις. Στην πρεσβεία της Ελβετίας στο Κολωνάκι και στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Ψυχικό.

Στη δεύτερη περίπτωση η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές και οι υπάλληλοι δεν πρόλαβαν καν να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

Στην πρεσβεία της Ελβετίας η έκρηξη έγινε όταν η υπάλληλος άνοιξε το δέμα κατάλαβε ότι έχει βόμβα και το πέταξε μακρυά της. Και σε αυτή την περίπτωση η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και δεν τραυματίστηκε κανείς.

Η μαζική αποστολή των δεμάτων βομβών φαίνεται πως έγινε από τους δύο νεαρούς που συνελήφθησαν χθες και είχαν προλάβει να ταχυδρομήσουν πακέτα στην πρεσβεία της Χιλής, στην πρεσβεία της Γερμανίας, στην πρεσβεία της Βουλγαρίας και κατά πάσα πιθανότητα στο σπίτι του ειδικού εφέτη Ανακριτή Κωνσταντίνου Μπαλτά.

Ο πρώτος φάκελος έφθασε στην πρεσβεία της Βουλγαρίας. Μία υπάλληλος προσπάθησε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του αποστολέα αλλά διαπίστωσε ότι ήταν ανύπαρκτος. Έτσι ειδοποίησε την αστυνομία και λίγο αργότερα μετά από ελεγχόμενη έκρηξη διαπιστώθηκε ότι πράγματι επρόκειτο για βόμβα.

Από το Μαξίμου στη Βουλή

Στη δεύτερη περίπτωση το δέμα βόμβα ακολούθησε απίστευτη διαδρομή χωρίς να εντοπιστεί, έχοντας ως προορισμό την πρεσβεία της Χιλής.

Είχε ως αποστολέα το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι υπάλληλοι της πρεσβείας το επέστρεψαν. Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες το δέμα έφθασε και πέρασε από ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης, κρίθηκε ύποπτο και μεταφέρθηκε στη Βουλή όπου υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένος στην ανίχνευση εκρηκτικών, σκύλος.

Όταν διαπιστώθηκε ότι πράγματι επρόκειτο για πακέτο που περιείχε εκρηκτική ύλη, ακολούθησε ελεγχόμενη έκρηξη στο προαύλιο της Βουλής.

Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ένας υπάλληλος εταιρίας κούριερ που μετέφερε συχνά δέματα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε μαζί του και ένα δέμα για την πρεσβεία της Χιλής. Έχοντας ακούσει τα χθεσινά γεγονότα έκρινε πως το δέμα είναι ύποπτο και ζήτησε από το προσωπικό ασφαλείας του Μεγάρου Μαξίμου να το κρατήσουν και να το ερευνήσουν. Η ομάδα ασφαλείας φέρεται να το προώθησε στη Βουλή και εκεί εξουδετερώθηκε.

Από την πρεσβεία της Γερμανίας

Η τρίτη βόμβα που είχε προορισμό την πρεσβεία της Γερμανίας, έφθασε εκεί, αλλά οι υπάλληλοι διαπιστώνοντας ότι ο αποστολέας είναι άγνωστος, το επέστρεψαν στην εταιρία Γενική Ταχυδρομική τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στην οδό Ριζάρη στο Παγκράτι.

Εκεί οι υπάλληλοι έκριναν ότι το δέμα ήταν ύποπτο, με βάση τα όσα είχαν ακούσει από χθες και ειδοποίησαν την αστυνομία. Οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη και διαπιστώθηκε ότι πράγματι επρόκειτο για βόμβα.

Στον Πειραιά

Άλλο ένα ύποπτο δέμα εντοπίστηκε στην πρεσβεία του Παναμά, στην Ακτή Μιαούλη και καθώς κρίθηκε επίσης ύποπτο οι πυροτεχνουργοί απέκλεισαν την περιοχή και προχώρησαν ελεγχόμενη έκρηξη.

Σε μία ακόμη περίπτωση, ο ειδικός Εφέτης Ανακριτής Κωνσταντίνος Μπαλτάς που κατοικεί στα βόρεια προάστια, ειδοποίησε την αστυνομία ότι είχε παραλάβει έναν ύποπτο φάκελο. Και αυτός, μεταφέρθηκε εκτός του σπιτιού του ανώτατου δικαστικού και με ελεγχόμενη έκρηξη, διαπιστώθηκε ότι δεν περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό.


Πηγή: news247.gr