Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται χαλινεκτομή

Χαλινός λέγεται μια λεπτή μεμβράνη που ενώνει κινητά (όπως το χείλος ή η γλώσσα) με ακίνητα (όπως τα ούλα ή το έδαφος του στόματος) μέρη του στόματος.

Χαλινεκτομή λέγεται η εκτομή, δηλαδή το κόψιμο και η απελευθέρωση του χαλινού. Δεν πρόκειται δηλαδή για αφαίρεση του χαλινού. Συνήθως η χαλινεκτομή γίνεται όταν έχουμε βραχύ χαλινό με κοντή πρόσφυση, που δυσκολεύει τις κινήσεις ή ακόμα και την ομιλία.

Πιο συγκεκριμένα, χαλινεκτομή γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:
  1. Όταν έχουμε βραχύ χαλινό του χείλους και μάλιστα τις περισσότερες φορές του άνω χείλους. Όταν ο χαλινός αυτός είναι βραχύς, δεν δυσκολεύει απλώς τις κινήσεις του άνω χείλους, αλλά ταυτόχρονα οι κινήσεις αυτές τραβάνε τα κεντρικά δόντια της άνω γνάθου και δημιουργούν ένα κενό ανάμεσα τους με αποτέλεσμα να χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία, ή να κινδυνεύει το αποτέλεσμα μιας ήδη τελειωμένης ορθοδοντικής θεραπείας. Γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότερες παραπομπές για χαλινεκτομή του άνω χείλους γίνονται από Ορθοδοντικούς. 
  2.  Όταν ο χαλινός της γλώσσας είναι βραχύς και δημιουργεί προβλήματα στην ομιλία και στην άρθρωση.
  3. Όταν κάποιος από τους χαλινούς εμποδίζει την τοποθέτηση μιας κινητής προσθετικής εργασίας (οδοντοστοιχίας).
  4. Σπανιότερα χαλινεκτομή γίνεται επίσης για αισθητικούς λόγους κ.λ.π.
Η χαλινεκτομή γίνεται πάντοτε με χειρουργικά εργαλεία.

Τα καλύτερα χειρουργικά εργαλεία σήμερα είναι τα Laser. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι τύποι Laser είναι το Er:YAG Laser, τo CO2 Laser, το Nd:YAG Laser και τα διοδικά Laser. Η επικρατέστερη από όλες τις μεθόδους είναι η χαλινεκτομή με Er:YAG Laser λόγω της ευκολίας της επέμβασης και των εξαιρετικών αποτελεσμάτων και κυρίως λόγω της ταχύτερης επούλωσης. Η επέμβαση είναι σχεδόν τελείως αναίμακτη, γίνεται με ελάχιστη τοπική αναισθησία (μπορεί να γίνει ακόμα και με λίγο αναισθητικό spray), και η διάρκεια της δεν ξεπερνά τα 2-3 λεπτά. Την ώρα της επέμβασης, το ίδιο το Laser αποστειρώνει το χειρουργικό πεδίο, ασκώντας ταυτόχρονα την ισχυρή αναπλαστική του δράση στους ιστούς.

Μετά την επέμβαση δεν υπάρχει πόνος ή αιμορραγία και δεν χρειάζονται ράμματα ή οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις ασχολίες του και η μόνη οδηγία που του δίνεται είναι να αποφεύγει κάποιες τροφές (κυρίως όξινες) για μερικές ημέρες. Μετά από λίγες ημέρες (συνήθως 3-4), το σημείο της επέμβασης έχει επουλωθεί πλήρως και δεν αφήνει σημάδια ή ουλές. Με παρόμοιο τρόπο και παρόμοια αποτελέσματα μπορεί η χαλινεκτομή να γίνει και με τους άλλους τύπους Laser.


Πηγή: www.laserdentalclinic.gr